Beurs   |   Beleggen   |   Geld Lenen   |   Hypotheken   |   iGuru.NL   |   iGuru.BE   |   Informatie   |   Lastminutes  |   Lening vergelijken   |   Nieuws   |   Rente

Achtergronden »

Bespreek  | Bury Add To 
Geplaatst door: anna 1479 dagen geleden
 
279 miljard euro. Dat is het cijfer dat Duitsland volgens Griekenland nog aan haar verschuldigd is.
Dit omwille van schade uit het oorlogsverleden.
De Griekse minister Mardas Dimitris stelde dit bedrag voor aan de parlementaire commissie.
Misschien erg interessant om aan populistische binnenlandse politiek te doen. Maar de diplomatieke vrede tussen de naties krijgt zo alvast geen wind in de zeilen.
De Griekse bevolking is alvast gelukkig. Een som die hun leiders eisen die groter is dan hun bruto binnenlands product na crisis-tijden. Een nieuwe besparingsronde wordt zo alvast overbodig. Dat niet alleen, het bedrag is ook hoger dan het totale bedrag dat Griekenland aan de hele Europese Unie ontleende om zijn schuldendans verder te zetten…
Of hopelijk net om ze te stoppen. Dat is althans de bedoeling.
De claim werd berekend op basis van gelden die de Griekse bank destijds zou hebben moeten afstaan aan de bezetter, geld dat zou gediend hebben voor de wederopbouw van Griekenland alsook Griekse historische stukken die ontvreemd zouden zijn en zich nog steeds op Duits grondgebied zouden bevinden.
Wat is dan de schade van de andere EU landen? Een klein land als België werd toch ook bijna volledig platgebombardeerd.
Bovendien: hoe ver moeten we teruggaan in het mekaar aanrekenen van oorlogsschade? Het wordt nog ingewikkelder.
Ten tijde van eenmaking, moet de schade dan gedragen worden door één land, of verdeeld worden door de toenmalige of huidige coalitie van verenigde landen die zich achter dezelfde vlag scha(a)r(d)en? (Bv Destijds Italië onder Mussolini, of Spanje dat Zuid-Amerika binnenviel om de lokale bevolking er zowaar uit te roeien en het land opnieuw te herbevolken – en is die prijs vandaag de dag voor heel de Europese Unie of enkel voor de Spanjaarden?).
De Griekse eis is ook bijna 300x groter dan de 460 miljoen euro die Griekenland aan het IMF zou moeten terugbetalen tegen 9 april 2015.
Volgens de laatste berichten beweert Griekenland deze betaling te zullen aflossen. Dat zou althans Christine Lagarde concluderen uit een onderhoud dat ze had met Varoufakis, de Griekse minister van financiën had, opmaken.
Wat de Griekse maatregelen om de interne keuken op op orde te brengen precies zien en of ze inmiddels meer dan enkele excel-blaadjes beslaan, is niet duidelijk. Griekenland moet namelijk nog heel wat besparen, en gronden hoe ze dat zal doen, om de laatste schijf noodhulp van 7 mijlard euro te verkrijgen.
Tegelijkertijd weten we dat een voltallig Grieks comité hooggeplaatsen ging aankloppen in Moskou voor enkele toegiften. Hieronder goedkoper gas en de import van Griekse producten.
Optreden als Europese eenheid is blijkbaar even niet de hoogste prioriteit van het afhankelijke en geteisterde Griekenland.
Het land werkte zich niet enkel in het rood, maar ook in de belangstelling. Er zijn veel E.U.-landen die zich enkel met het eerste ledig houden. Een goed boekhouder kan daarbij veel doen.
Een rondje rel schoppen tegenover de hand die je voedt lijkt daarin beslist geen goed idee. Al maakt een kat in het nauw steeds rare sprongen.
Individuele politici die hun bevolking om populistische en electorale redenen tegen de andere Europese Unie-lidstaten opzetten lijkt tegenwoordig “bon ton” te zijn. Ook in Groot-Brittannië, Frankrijk, Denemarken, … weet men er alles van.
Dat het ook effectief werkt, wil toch zeggen dat de gemiddelde kiezer niet helemaal gewonnen is voor een ééngemaakt Europa. Waarom brengen de problemen vandaag de dag pijnlijk duidelijk aan het licht. Eén munt is kennelijk nog iets heel anders dan gelijke snelheden, mekaar niet afvallen, vertrouwen, transparantie, duidelijkheid en sociale – en fiscale uniformiteit…
Bronnen:
UK Business Insider
Standaard
Telegraph
RT

Wie stemden er op dit nieuwsbericht?

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om te reageren of registreer hier.