Beurs   |   Beleggen   |   Geld Lenen   |   Hypotheken   |   iGuru.NL   |   iGuru.BE   |   Informatie   |   Lastminutes  |   Lening vergelijken   |   Nieuws   |   Rente

Achtergronden »

Bespreek  | Bury Add To 
Geplaatst door: anna 581 dagen geleden
Iets wat iedereen wil weten is wanneer de huidige economische heropleving keert? Dat verschillende markten overgewaardeerd zijn weten we, maar wanneer mogen we een crash verwachten? Goldman Sachs vroeg het aan vastgoedmiljardair Sam Zell.
Zell zag namelijk de problemen in de Amerikaanse vastgoedmarkt in 2007 aankomen. Hij verkocht zijn Equity Office Properties Trust, een van de grootste vastgoedfondsen toen, dagen voor de markt begon te dalen.
Hoe veel langer denkt hij dat de markten verder kunnen stijgen? “Ik heb geen flauw idee, als ik dat wist was ik rijk.”, was het ietwat vreemde antwoord voor een man die $5 miljard waard is!
Gelukkig gaf hij op andere vragen wel inzichtrijke antwoorden. De man blijft positief over de veranderingen die Trump doorvoert en hun effect op de economie:
“Ondanks het getweet en de hysterie rond onze president is het een feit dat de stappen die hij neemt in verband met deregulering, het terugdraaien van presidentiële besluiten enzoverder vertrouwen creëren en heel positief zijn. De mogelijkheid dat de Dodd-Frank wet aangepast wordt om meer geld te lenen aan kleine bedrijven bijvoorbeeld kan een heel grote impact hebben.”
Zelfs als Trump niet zijn hele agenda er door krijgt, blijft Zell positief.
“Verwachtingen over de belastinghervorming zijn teruggeschroefd, toch denk ik dat er een verlaging zal komen van de vennootschapsbelasting, enkele aanpassingen aan de belasting op gerepatrieerde winsten en misschien enkele belastingverlagingen voor de midden- en lagere klassen.”
Toch zijn er bepaalde sectoren in de economie waar hij minder positief over is: de techonologiesector.
“Ik kan de waardering van grote technologiebedrijven niet uitleggen en ik kan niet geloven dat we daar geen grote correctie zullen zien. Om de prijs waartegen Amazon verhandelt wordt te verantwoorden zou het bedrijf 25% van de Amerikaanse economie moeten vertegenwoordigen binnen vijf jaar. We zitten in dezelfde situatie als in 1997 toen ik hetzelfde zei over Cisco’s waardering.”
Ook in Amerikaans commercieel vastgoed ziet de vastgoedspecialist problemen opduiken:
“Als ik mensen zie kantoren bouwen zonder dat ze de toekomstige huurders kunnen identificeren, zoals vandaag het geval is, dan is dat een waarschuwing dat het aanbod groter wordt dan de vraag. Als dit blijft doorgaan aan het huidige ritme zou ik me zorgen beginnen maken over een volgende crash in commercieel vastgoed. Maar zover zijn we nog niet.”
Wat met de impact van internetschoppen op commercieel vastgoed? Hoe bezorgd is Zell?
“Laat me beginnen met een simpel feit: de VS heeft vijf keer meer oppervlakte in commercieel vastgoed dan eender welk ander land. Dus we beginnen al met een overaanbod van commerciële ruimtes. En dan komt het internet. Momenteel vinden 8,5% van de aankopen plaats op het internet, dus het zit nog in de kinderschoenen. Maar dat zorgt voor grote veranderingen. Waarom zou je nog naar de winkel gaan als je het online kan bestellen en dezelfde of de volgende dag thuis ontvangen? De beste kleinhandelaars en de kleine shoppingcentra zijn immuun, maar alle andere verkoopmodellen zijn in gevaar. De VS zal veel minder commerciële ruimtes nodig hebben dan we momenteel hebben.”
Wat betreft residentieel vastgoed heeft de multimiljardair zijn strategie aangepast. In de jaren ’90 investeerde hij vooral in de stadsrand, waar woningen dicht bij verkeersaders heel gegeerd waren. Nu wil iedereen een appartement in het centrum en op wandelafstand van openbaar vervoer, winkels en werk.
Buiten zijn observaties over technologie-aandelen en vastgoed maakte Zell ook nog enkele opmerkingen over de schaarste aan opportuniteiten. Een direct gevolg van de grote hoeveelheid geld die door de banken in de economie is gepompt en dat op zoek is naar rendement.
“De meest drukke markten zijn technologie, applicaties, ‘disruptie’ en al die modewoordjes die mensen gek maken vandaag de dag. Maar de hype rondt hen maakt ze onaantrekkelijk. Dikwijls wordt je niet betaalt voor het risico dat je neemt.”
Zell vindt de beste opportuniteiten in veel kalmere waters: dit jaar deed hij een investering in een afvalverwerkingsbedrijf. “We kopen waste-to-energy faciliteiten, raffinaderijen en bekijken investeringen in de landbouwsector. Dit zijn activa die mensen verkeerd evalueren. En hoewel ze saaier zijn dan technologie zijn dit het soort beleggingen waar ik altijd naar op zoek ben.”
Het staat genoteerd! Hou je ogen goed open om deze saaie en verkeerd gewaardeerde beleggingen niet te missen.
Bron: ZH
Foto: SounderBruce

Wie stemden er op dit nieuwsbericht?

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om te reageren of registreer hier.