Beurs   |   Beleggen   |   Geld Lenen   |   Hypotheken   |   iGuru.NL   |   iGuru.BE   |   Informatie   |   Lastminutes  |   Lening vergelijken   |   Nieuws   |   Rente

Achtergronden »

Bespreek  | Bury Add To 
Geplaatst door: anna 323 dagen geleden
Het Midden-Oosten is voornamelijk gekend omwille van de enorme olievoorraden, de rijkdom van de sjeiks maar eveneens omwille van de armoede voor de gewone bevolking, de vele oorlogen en de godsdienstvetes. Toch promoot de CEO van het grootste investeringsfonds van de Verenigde Arabische Emiraten dat het een baken van stabiliteit is.
Een opvallende uitspraak, dat is op zijn minst hetgeen gezegd kan worden van de woorden van de  CEO van het grootste investeringsfonds van de rijke Verenigde Arabische Emiraten, namelijk Mubadala. Met een waarde van 125 miljard USD kan dit fonds menige poorten doen opengaan overal ter wereld.
Khaldoon Al Mubarak staat aan het hoofd van het investeringsfonds welke gevestigd is in de Verenigde Arabische Emiraten, voornamelijk gekend omwille van het Emiraat van Dubai en het Emiraat van Abu Dhabi. Ondanks de ligging tussen diverse grootmachten in de regio slagen de Verenigde Arabische Emiraten er in om het evenwicht te bewaren. Onder meer de problemen met Qatar zorgde voor hoogspanning de afgelopen maanden.
Waar de aanwezige olie in het verleden zorgde voor de rijkdom van de sjeiks (en een select deel van de bevolking), zijn de lage olieprijzen nu een rem op de ontwikkeling van landen zoals Saoedi-Arabië. Abu Dhabi en vooral Dubai daarentegen zijn voorbeelden van een positieve evolutie waarbij olie slechts een beperkter deel van de economie meer uitmaakt. Dubai is tegenwoordig voornamelijk gekend omwille van het luxetoerisme, als transporthub tussen Azië en Europa en als financieel centrum.
Ook Abu Dhabi evolueert steeds meer in deze richting waarbij ondertussen de helft van de economie niet meer gerelateerd is aan olie. Met het Vision 2030 project hoopt de overheid dit aandeel nog verder af te bouwen waardoor het een toekomst zonder fossiele brandstoffen kan overleven. Naast de uitbouw van de financiële sector staat ook het toerisme hoog op de lijst. Dit onder meer door het afzwakken van de strenge (religieuze) wetgeving in diverse regio’s waardoor Westerse toeristen willen komen.
Andere landen zoals Saoedi-Arabië dreigen achter de feiten aan te lopen. Indien dit Arabische land er niet in slaagt om binnen de tien jaar grote hervormingen door te voeren, dan dreigt de bedelstaf. Dit door de snel evoluerende behoeften waardoor olie niet langer het smeermiddel is voor de wereldeconomie.
Bronnen:
http://www.cnbc.com
 
 

Wie stemden er op dit nieuwsbericht?

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om te reageren of registreer hier.