Beurs   |   Beleggen   |   Geld Lenen   |   Hypotheken   |   iGuru.NL   |   iGuru.BE   |   Informatie   |   Lastminutes  |   Lening vergelijken   |   Nieuws   |   Rente

Achtergronden »

Bespreek  | Bury Add To 
Geplaatst door: anna 341 dagen geleden
Trumps minister van financiën Steven Mnuchin waarschuwde gisteren dat, als het Congres niet instemt met de belastinghervormingen van president Trump, het snel gedaan is met de recordkoersen op de beurs.
Steven Mnuchin:
“There is no question that the rally in the stock market has baked into it reasonably high expectations of us getting tax cuts and tax reform done. To the extent we get the tax deal done, the stock market will go up higher. But there’s no question in my mind that if we don’t get it done you’re going to see a reversal of a significant amount of these gains”
Ondertussen doen Amerikaanse aandelenindices record na record aan.
De Dow Jones brak deze week voor het eerst in de geschiedenis door de grens van 23.000 punten heen. Tegelijk stapelt ook het aantal waarschuwingen hoe lang dit door kan gaan op.
Vincent Reinhart
Vincent Reinhart, hoofdeconoom van Standish Mellon Asset Management, waarschuwt dat personele veranderingen bij vrijwel alle grote centrale banken in de wereld een bijzonder groot risico vormen voor de wereldeconomie.
Reinhart was jarenlang secretaris was van het beleidsbepalende comité van de Fed. Later was hij hoofdeconoom voor de VS van zakenbank Morgan Stanley. Hij is getrouwd met Carmen Reinhart, vooral bekend van het boek This Time It’s Different, dat ze met Kenneth Rogoff schreef.
Volgens Reinhart wordt de komende monetaire onzekerheid enorm onderschat.
Centrale banken
Niet alleen zijn er bij de Federal Reserve al een flink aantal stoelen vacant. Ook bij de Bank of Japan en de Chinese Volksbank wordt de leiding binnenkort vervangen. Haruhiko Kuroda en Zhou Xiaochuan geven het stokje volgend jaar door. Ook bij de ECB vertrekt Mario Draghi in 2019.
Al die instellingen hebben in de afgelopen jaren een extreem ruim monetair beleid gevoerd. Daarbij hebben zij hun balansen opgeblazen door voor biljoenen aan leningen op te kopen.
Dat beleid moet in de komende jaren worden afgebouwd om financiële excessen te voorkomen, zo stelde het IMF vorige week.
Een relatief onervaren leiding zal dat moeten gaan bewerkstelligen en hoe zij dat denken te gaan doen is de grote vraag.
Waarschuwingen
Ondertussen waarschuwde De Nederlandsche Bank (DNB) vorige week dat er acuut risico is op een forse marktcorrectie.
Ook Goldman Sachs stelt in een rapport dat er een 88 procent kans bestaat dat aandelen binnen twee jaar in een langdurige dip belanden.
Economisch adviseur Joachim Fels van Pimco schreef dat economen en beleggers griezelig opgewekt zijn.
Dit terwijl centrale banken nauwelijks ruimte hebben om in te grijpen bij een nieuwe dip. Laat staan dat ze weten wat ze moeten doen.
Bronnen: Politico, FD, DFT
Foto: Flickr

Wie stemden er op dit nieuwsbericht?

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om te reageren of registreer hier.