Beurs   |   Beleggen   |   Geld Lenen   |   Hypotheken   |   iGuru.NL   |   iGuru.BE   |   Informatie   |   Lastminutes  |   Lening vergelijken   |   Nieuws   |   Rente

Achtergronden »

Bespreek  | Bury Add To 
Geplaatst door: anna 2071 dagen geleden
Ondanks de uitstekende verkoopcijfers van Apple keldert de waarde van de aandelen. De redenen hiervoor zijn minder duidelijk, al zijn de problemen in China en het gebrek aan diversificatie in het productengamma hier niet vreemd aan.
Sinds het bekendmaking van de recentste kwartaalcijfers door Apple gaat het alleen nog maar bergafwaarts met de koers van het bedrijf. Voor het meest waardevolle bedrijf  ter wereld met een huidige beurskapitalisatie van 658 miljard USD is dit sinds het hoogtepunt reeds een verlies van maar liefst 14%.
Waar de NASDAQ-index de laatste tijd omhoog gaat lijkt het Apple-aandeel volledig losgekoppeld te zijn hiervan met een sterke neerwaartse trend zonder enige bodem in het zicht. Met een koers-winst verhouding van 12.6, de conservatie winstverwachtingen en de enorme cash reserves staat de Apple groep er nochtans bijzonder goed voor.

 
Problemen China en zwakke Apple Watch
De uitdagingen voor Apple zijn echter diverse. Zoals vele bedrijven is de Chinese markt van het grootste belang voor Apple welke evenwel volop kant met economische problemen. De Chinese concurrentie daarentegen gaat met rasse schreden vooruit en levert zelfs beter producten af dan het Apple-merk. Het  hun enkel nog aan een even legendarische naambekendheid als Apple. Momenteel gaat het de Chinese fabrikanten Huawei en Xiami voor de wind waarbij de markt gesplitst is voor Huawei voor de goedkope GSM’s  en Xiaomi voor de topmerken. De kans dat Apple marktaandeel zal verliezen is dan ook bijzonder groot.
Voor de Apple Watch is er echter niet veel positief nieuws te melden. Waar CEO Tim Cook officieel laat weten dat de verkoop de interne verwachtingen overtreft valt de verkoop in realiteit zwaar tegen. De Taiwanese leverancier Advanced Semiconductor Engineering liet weten dat het te weinig volume produceert om winst te kunnen maken momenteel.
Afhankelijkheid iPhone problematisch
Het grote probleem voor Apple is de enorme afhankelijkheid van de iPhone-serie. In het meeste recente kwartaal bleek uit de cijfers dat maar liefst 63% van de omzet voortkwam uit de iPhone. Op zich positief nieuws aangezien de marge op de iPhone hoger is dan op de andere Apple producten, echter op termijn kan dit succes zeer snel omkeren en veranderen in een ware nachtmerrie.
Aangezien smartphones gemiddeld slechts een levensduur meer hebben van twee jaar door de snelle technologische ontwikkelingen, kan Apple binnen de twee jaar in zeer slecht vaarwater terecht komen. Indien de iPhone-serie binnen 1-2 jaar verliest aan populariteit in het topsegment is er geen backup plan om op terug te vallen.
Dit in tegenstelling tot grote concurrent Samsung welke een uitgebreider gamma aan producten verkoop. De Chinese concurrenten kunnen ook enkel marktaandeel afnemen van Apple aangezien deze meer dan vroeger in hetzelfde gamma opereren. Waar Apple enige tijd geleden amper concurrentie kende door de technologische vooruitgang is deze tijd volledig gepasseerd. Net zoals Playstation en Xbox welke in de loop der jaren de markt ongewild moesten delen.
Richtprijs $175
De Amerikaanse zakenbank FBR Capital blijft nog steeds vasthouden aan een richtprijs van 175 USD voor de Apple aandelen. Volgens FBR Capital is het dan ook een “gouden kans” om momenteel aandelen in te kopen van Apple.
Het Apple-aandeel vertoonde in het verleden reeds een gelijkaardige trend, welke toen terug omschoot en de believers een enorme winst opleverde. Door de grote reserves van de Apple-groep kan het bedrijf dan ook even tegen een stootje, de concurrentie daarentegen is een pak groter geworden de afgelopen jaren…

Bronnen:
http://finance.google.com
http://www.apple.com
http://welt.de

Wie stemden er op dit nieuwsbericht?

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om te reageren of registreer hier.