Beurs   |   Beleggen   |   Geld Lenen   |   Hypotheken   |   iGuru.NL   |   iGuru.BE   |   Informatie   |   Lastminutes  |   Lening vergelijken   |   Nieuws   |   Rente

Achtergronden »

Bespreek  | Bury Add To 
Geplaatst door: anna 2035 dagen geleden
We hebben eerder al kennisgemaakt met de twee Maltese banken MeDirect en Nemea. Nu komt er nog een derde Maltese speler bij op de Belgische spaarmarkt, namelijk Izola Bank.
De bank is in handen van de West-Vlaamse ondernemersfamilie Van Marcke en werd in 1994 opgericht voor professionele klanten en leveranciers van de marktleider in sanitair en verwarming.
Volgens de site Bankshopper.be wilt de internetbank nu ook haar diensten aanbieden aan particulieren in België om zo hun klantenportefeuille stevig uit te breiden.
Net zoals de formule van de Express-rekening van MeDirect, wordt er door Izola Bank ook maar één rentetarief  gehanteerd zonder dat er een getrouwheidspremie aan te pas komt.
Zo zal de Saver-rekening jaarlijks 1,50 procent bruto rendement opbrengen voor klanten die er hun spaargeld onderbrengen.
Let echter wel op, omdat er geen getrouwheidspremie wordt uitgekeerd, komt de spaarrekening ook niet in aanmerking voor een fiscale vrijstelling op de eerste schijf van 1880 euro aan intresten.
Spaarders die aan zulk intrestbedrag geraken, betalen dus 25 procent roerende voorheffing op de intresten die ze bekomen. Ze moeten dit ook zelf aangeven op hun fiscale aangifte alsook aan het Centraal Aanspreekpunt van de Nationale Bank.
Izola Bank zal ook termijnrekeningen aanbieden met mogelijkheden van looptijden tot 5 jaar. Een plaatsing van spaargeld voor één jaar brengt netto 1,46 procent rendement op. Spaarders die hun geld voor vijf jaar vastzetten, krijgen netto 2,06 procent rendement.

De bank valt, net zoals de andere Maltese banken, onder het Maltese depositogarantiefonds dat 100.000 euro per persoon waarborgt in geval van een faillissement.
Het is niet de bedoeling van Izola Bank om de grootbanken in België te vervangen. Ze mikken eerder op een tweede optie voor hun klanten waarbij spaarders naast hun traditionele bank, ook nog kunnen genieten van bijkomende spaarproducten die meer opbrengen.
“We zijn ons ervan bewust dat we de belangrijkste grote banken van onze klanten nooit zullen vervangen”, zo valt op te maken uit hun berichtgeving op de site.
Nemea Bank heeft ondertussen ook al laten weten dat het, naast de termijnrekeningen, ook nog een spaarrekening wilt aanbieden met een getrouwheidspremie, consumentenkredieten en betaalkaarten.
Hoeveel de rente zal bedragen op deze nieuwe Loyalty Savings + is nog niet bekend. Verder wilt het ook de mogelijkheid bieden om wereldwijd geld gratis over te schrijven.
Volgens Sébastien Ferket van Nemea Bank zou ook de Nederlandstalige website van de bank in september een feit moeten zijn.
Het ziet er dus naar uit de Maltese banken tegen elkaar op beginnen te ‘boksen’, allemaal goed en wel zolang het de Belgische spaarders maar ten goede komt.
Bronnen: Knack
Foto: Izola Bank

Wie stemden er op dit nieuwsbericht?

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om te reageren of registreer hier.