Beurs   |   Beleggen   |   Geld Lenen   |   Hypotheken   |   iGuru.NL   |   iGuru.BE   |   Informatie   |   Lastminutes  |   Lening vergelijken   |   Nieuws   |   Rente

Achtergronden »

Bespreek  | Bury Add To 
Geplaatst door: anna 2034 dagen geleden
Overheden vertrouwen elkaar minder en minder. Meer en meer landen zijn bezig met het repatriëren van hun goud. Belgie onderzoekt nu hoe het zijn eigen goud kan repatriëren. Dat meldt de Nationale Bank van België aan VTM.
Nederland liet onlangs 122 ton goud in het geheim repatriëren en Duitsland dat de vraag al langer gesteld heeft, zal er vijf jaar lang over doen.
De rapportage van goud begint zich ook te verfijnen schrijft Koos Jansen van BullionStar.com. De Duitse bundesbank meldt dat het onderscheid gemaakt zal worden in allocated en unallocated goud. Allocated goud is het echte fysische dat ergens gestockeerd is, maar niet perse op eigen bodem. Unallocated is het papiergoud. Het is er fysisch gewoon niet. Het is enkel het bewijs dat je recht hebt op het goud. Het is enkel een belofte. De commerciële banken raden unallocated goud als belegging aan aan de particuliere belegger. Je hebt het niet in je bezit.
Er is allang twijfel of het echte goud daar nog wel werkelijk is. Men verdenkt elkaar dat dit goud aan elkaar wordt uitgeleend tegen premies. Een land kan goud claimen dat het ooit uitgeleend heeft maar er zijn tekenen dat dit niet direkt leverbaar is.
Nederland is er heimelijk in geslaagd om 122 ton gealloceerd goud te repatriëren. Duitsland heeft zijn vraag ook in 2013 gesteld maar moet er vijf jaar lang op wachten vooraleer het al zijn eigen goud terug heeft. Belgie denkt nu ook aan het terughalen van zijn goud.
De wereldreservemunt ‘de dollar’ is zijn kracht aan het verliezen. Wordt het alternatief een goudgedekte munt, een terugkeer naar de goudstandaard? De goudkever zegt van wel, maar het is moeilijk te staven. Nationale banken en overheden handelen er wel naar. Ze willen hun goud in eigen bezit hebben. Zijn dit de eerste tekenen?
Rusland en China blijven de grootste kopers van fysiek goud. De vraagt blijft of deze munten klaar zijn om een hun rol van wereldreservemunt te spelen.  De Chinese renminbe wordt steeds gezien als een potentiële vervanger voor de “dollar”. Maar China is nog ver weg van het vermogen om een wereld reserve valuta-systeem te kunnen zijn.
Het meeste goud dat nu teruggeëist en gerepatrieerd wordt naar de respectievelijke eigenaar moet van Amerika komen. Zie hier de grafiek van het goud dat gestockeerd is door de Federal Reserve. Het is nu te zien dat de goudvoorraad de laatste maand het sterkst gedaald is in 12 jaar. 
ECB voorzitter Draghi heeft vorige week nog uitgesloten dat hij de muntversoepeling of een soort quantetive easing zal gebruiken om goud aan te kopen. Er werd hem gevraagd welke soorten activa de ECB zou overwegen om aan te kopen als onderdeel van haar programma van kwantitatieve verruiming. Hij antwoordde, “Alle activa zijn besproken behalve goud”. De speculatie was ontstaan nadat Yves Mersch op 17 november.verklaarde dat goud een deel van de ECB activa aankopen zou zijn.
Landen wereldwijd willen goud dat normaal al van hun is, echt in eigen bezit hebben. De opeenvolging van de Quantetive Easings zorgen ervoor dat landen elkaar meer en meer zullen beginnen te wantrouwen. Zal een terugkeer naar een goudstandaard onvermijdelijk zijn als dat wantrouwen nog gaat escaleren.
Het repatriëren van goud op zich heeft er alle tekenen van.

Wie stemden er op dit nieuwsbericht?

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om te reageren of registreer hier.