Beurs   |   Beleggen   |   Geld Lenen   |   Hypotheken   |   iGuru.NL   |   iGuru.BE   |   Informatie   |   Lastminutes  |   Lening vergelijken   |   Nieuws   |   Rente

Achtergronden »

Bespreek  | Bury Add To 
Geplaatst door: anna 322 dagen geleden
De huidige ongekende beursrally loopt op zijn laatste benen. Dit is toch alvast hetgeen waar de meeste economen het over eens zijn. Het komende jaar zal er dan ook vermoedelijk een einde komen aan de steeds maar stijgende koersen waarbij het derde en vierde kwartaal een geheel andere beeld zullen vormen.
Het huidige economische klimaat heeft veel weg van het dansen op de rand van een actieve vulkaan. Dit is de beste beschrijving waar economen de historisch hoge beurskoersen mee beschrijven. Waar er op dit moment wel degelijk nog een klein opwaarts potentieel aanwezig is, zal dit echter wel degelijk de laatste zijn. De kans dat de S&P 500 de 3000 ptn zal overschrijden is klein of van een zeer beperkte duur.
Volgens de laatste voorspelling van Bank of America Merrill Lynch zou de piek zelfs nog iets lager liggen en zich situeren rond de 2863 ptn.. Er wordt hierbij echter van uit gegaan dat enkele belangrijke zaken wel nog worden doorgevoerd de komende maanden. Onder meer het hervormen van de taksen en het zacht uitdoven van de economisch stimuli zijn van belang. Hierna zijn echter geen belangrijke economische zaken meer te verwachten waardoor het negatieve snel de bovenhand kan verkrijgen.
Aan negatieve voorspellingen is helaas geen gebrek waardoor een mogelijke financiële crisis snel kan uitmonden in een gelijkaardig exemplaar als de voorgaande. De huidige stierenmarkt is de langste ooit waarbij de economische cyclic reeds werden overtroffen. Gemiddeld rond de 7-8 jaar is er een economische terugval, een gegeven wat statistisch reeds enige jaren geleden gebeurd zou moeten zijn.
Dit alles komt mede door de enorme financiële inspanningen welke geleverd werden door de centrale banken. Onder meer de FED en de ECB pompten honderden miljarden Dollars en Euro’s in de markt om een financiële meltdown te vermijden. Dit zorgde aan de ene kant voor de redding van het kapitalisme maar veroorzaakte aan de andere zijde een enorme schuldenberg. Net deze schuldenberg is ondertussen aangegroeid tot een enorm financieel gevaar waartegen slechts een handvol landen bestand zijn.
Door het globalisme dreigt het ene land echter het andere mee te slepen waardoor deze een crisis snel wereldwijd schade veroorzaakt. De belangrijkste economieën ter wereld, China en de Verenigde Staten kampen met een enorme schuldenberg. Ook de Europese Unie kent in hoge mate landen welke zelfs een kleine renteverhoging niet aankunnen, dit zelfs zonder een economische terugval. Zo is de kans bijzonder klein dat een land als Spanje, Frankrijk of Italië een nieuwe crisis het hoofd kan bieden. Enkel Duitsland lijkt de dans te ontspringen door de dalende overheidsschuld en de lage rentelast. De afhankelijkheid van de internationale handel zal echter ook hier gevoeld worden. Om hierbij nog te zwijgen van de mogelijke gevolgen voor de Eurogroep.
Net zoals bij de vorige crisis is ook dit een opportuniteit voor de toekomst. Niet enkel zal deze na enkele jaren uitgezweet geraken maar de dalende trend kan tevens gebruikt worden om te investeren in veilige havens zoals goud. Ook kan het shorten van indexen een mooie return opleveren welke uiteindelijk kan gebruikt worden om volop te investeren in een nieuwe opwaartse trend. Deze zal historisch gezien opnieuw een stukje hoger klimmen dan de vorige waardoor beleggers op lange termijn een mooie som kunnen opstrijken. Een goed voorbereide belegger kan mits het goed opvolgen van de trend dan ook een graantje meepikken van deze voorspellingen.
Bronnen:
http://www.cnbc.com
 

Wie stemden er op dit nieuwsbericht?

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om te reageren of registreer hier.