Beurs   |   Beleggen   |   Geld Lenen   |   Hypotheken   |   iGuru.NL   |   iGuru.BE   |   Informatie   |   Lastminutes  |   Lening vergelijken   |   Nieuws   |   Rente

Achtergronden »

Bespreek  | Bury Add To 
Geplaatst door: anna 1498 dagen geleden
De negatieve interesten die sommige centrale banken hanteren zorgen voor de vreemdste situaties. Betaald worden om schulden aan te gaan en interest moeten betalen op een spaarrekening in plaats van te ontvangen zijn al een tijdje harde realiteit. Niet zozeer voor particulieren, maar wel voor vennootschappen in Zwitserland, Denemarken en Zweden. Banken overwegen nu zelfs om geld te weigeren!
Zelfs met negatieve interestvoeten is het geld op bankrekeningen in Denemarken enkel toegenomen. Bij Danske Bank zijn de spaardeposito’s toegenomen met 11% de voorbije 21 maanden tot 123 miljard euro.
Ondernemingen hebben nu zelfs 17% meer geld op hun rekeningen bij de bank, ondanks het feit dat ze hierop interesten moeten betalen!
De bank doet er alles aan om klanten te ontraden meer geld op hun rekeningen te zetten. Het is niet enkel de negatieve interest die het oninteressant maakt om meer geld aan te nemen, maar ook de strenge regelgeving.
Denemarken heeft strengere regels ingesteld voor zijn financiële sector dan de rest van Europa. De banken in het land moeten kunnen bewijzen dat ze een liquiditeitscrisis drie maanden kunnen overleven in plaats van één maand zoals in de rest van de EU.
Hoe meer geld ondernemingen bij de bank plaatsen, hoe meer reserves ze moet aanhouden. De regulator begon recent een onderscheid te maken tussen geld dat gebruikt wordt voor dagelijkse transacties van een onderneming en andere deposito’s. Voor die laatste gelden nu striktere liquiditeitsvereisten.
Toen eind vorig jaar Danske Bank geconfronteerd werd met klanten die grote sommen geld wilden op hun rekening zetten, moest de bank daar eerst even over nadenken. Er moesten eerst enkele berekeningen gemaakt worden voor men ja zei!
“Het management discussieerde over wat we zouden doen, voor we uiteindelijk beslisten dat we klaar waren om het geld te ontvangen. Het bedrag was niet zo groot als oorspronkelijk verwacht.”, aldus Christoffer Mollenbach, schatbewaarder van de bank.
Mollenbach zegt dat het moeilijk is om de verschillende ratio’s van de bank in evenwicht te houden en dat daardoor niet alle geld welkom is: “We moeten verschillende ratio’s in de gaten houden en sommige zijn moeilijk met elkaar te verenigen. Daarom willen banken ‘last-minute’ transacties vermijden.”
De bank raadt haar klanten aan hun geld in andere spaarproducten te stoppen. Als dat niet zorgt dat het geld op de rekeningen daalt, kan eventueel de interest die de bank klanten aanrekent opgetrokken worden.
De economische onzekerheid zorgt dat sommige van Scandinaviës grootste ondernemingen een recordbedrag op hun rekening hebben. Novo Nordisk en Volvo, om maar enkele voorbeelden te noemen.
Ondanks de moeilijkheden die gepaard gaan met negatieve interestvoeten realiseerde Danske Bank een recordwinst vorig jaar. Het aandeel steeg dit jaar al met 16%, veel beter dan de 10% voor de rest van de Europese financiële sector.
Het lijkt dat het grote slachtoffer van de negatieve interestpolitiek opnieuw de gewone burger wordt, terwijl de banken recordwinsten boeken.
Wie niet wil lijden onder negatieve interestpolitiek of er zelfs van wil profiteren kan alternatieven als goud en bitcoin onderzoeken.
Hoe verder de interesten dalen, hoe aantrekkelijker deze opties worden.
Bron: Bloomberg
Foto: Finn Årup Nielsen

Wie stemden er op dit nieuwsbericht?

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om te reageren of registreer hier.