Beurs   |   Beleggen   |   Geld Lenen   |   Hypotheken   |   iGuru.NL   |   iGuru.BE   |   Informatie   |   Lastminutes  |   Lening vergelijken   |   Nieuws   |   Rente

Achtergronden »

Bespreek  | Bury Add To 
Geplaatst door: anna 1522 dagen geleden
In mei 2015 liet minister voor de Post Alexander De Croo (Open VLD) verstaan dat het de bedoeling van de regering is om de aandelen van de Belgische staat in Bpost af te bouwen tot een blokkeringsminderheid. Momenteel bezit de staat een meerderheidsaandeel van 51%.
In december 2015 werd dat voornemen in een wet gegoten. De regering deed echter niet de belofte om haar aandeel ook EFFECTIEF te laten zakken van 51 naar 25%. Er werd enkel voorzien dat de statuten zouden gewijzigd worden opdat dit in de toekomst mogelijk zou worden.
Dat is wellicht het resultaat van een compromis tussen liberalen en christendemocraten. Die laatsten geloven rotsvast dat de Belgische staat meer inkomsten genereert uit haar 51% aandelen dan uit het geld dat de staat zou halen uit de verkoop ervan. Ook de socialisten zijn die mening toegedaan.
De gedachte dat meer privaat aandeelhouderschap de waarde van het bedrijf zo sterk zou kunnen doen toenemen dat een aandeel van 25% in de toekomst meer zou opbrengen dan 51% vandaag komt bij hen blijkbaar niet op.
Deze week is die statutenwijziging effectief doorgevoerd. De overheid kan dus nu rechtsgeldig haar aandelen verkopen.
Bovendien valt Bpost nu uitdrukkelijk onder de wetgeving inzake Deugdelijk Bestuur, zodat het bedrijf makkelijker intern en extern kan worden doorgelicht. Dat betekent ook dat er aantal “onafhankelijke” bestuurders in de raad van bestuur zullen moeten worden opgenomen.
De nieuwe statuten laten ook toe dat Bpost makkelijker dochters kan oprichten en aandelen verwerven in derde bedrijven. Dat zou het bedrijf toelaten meer inkomsten te verwerven uit nevenactiviteiten dan de zuivere postmarkt.
Vooral qua digitalisering en nieuwe media biedt die constructie mogelijkheden. Zo zou Bpost een beloftevolle start-up kunnen overvleugelen, en de technologie die dit bedrijfje ontwikkelt monopoliseren in de uitbouw van verbeterde dienstverlening. Dat was tot op heden onmogelijk.
Tenslotte worden alle bestuurders voortaan benoemd door de algemene vergadering. De “gereserveerde” bestuurders voor de koning en de regering vallen daarmee weg.
Of het tot een effectieve privatisering zal komen is nog koffiedik kijken. Europa verbiedt niet dat de staat de meerderheid van de aandelen bezit.
Wanneer de volgende regering socialisten en christendemocraten telt, komt de afbouw van de aandelen er wellicht niet. Minister De Croo, noch Open VLD, noch N-VA, lijken van de privatisering een breekpunt te maken.
De loutere statutenwijziging is alvast voldoende om die belofte van het regeerakkoord (p. 178) in te lossen. Dat belooft geen privatisering, maar een loutere “versterking van de open postmarkt”. Liberalen blijven dus, opnieuw, op hun honger zitten.
Bron: De Tijd, Staatsblad
Foto: Center for Data Innovation
Het bericht Bpost is nu (op papier) klaar voor privatisering… die er wellicht niet komt verscheen eerst op Beurs.com.

Wie stemden er op dit nieuwsbericht?

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om te reageren of registreer hier.