Beurs   |   Beleggen   |   Geld Lenen   |   Hypotheken   |   iGuru.NL   |   iGuru.BE   |   Informatie   |   Lastminutes  |   Lening vergelijken   |   Nieuws   |   Rente

Achtergronden »

Bespreek  | Bury Add To 
Geplaatst door: anna 1160 dagen geleden
Terwijl als de vorige crisis nog na sluimert (en mogelijk terug opflakkert) is de volgende crisis reeds aan het kiemen in de industriële rand van de grote steden in Brazilië, waaronder Sao Paulo en Rio de Janeiro.
De arbeidsmarkt, gedurende lange tijd één van de eenzame lichtpuntjes in Brazilië verslechtert plots sneller dan verwacht waardoor de werkloosheid snel stijgt tot een 7,6%. Vergeleken met een cijfer van 4,3% eind 2014 is dit ronduit dramatisch. In Sao Paulo vertaalt zich dit in de praktijk naar bijna een verlies van 20.000 banen per maand. Dit in combinatie met een slechte sociale zekerheid drijft werklozen rechtstreeks in de armoede, voor zoverre ze er al niet in zaten.
Volgens experten in de financiële wereld is het grootste probleem momenteel de werkloosheid. Er heerst grote onvrede over het huidige beleid en de problemen rond president Dilma Rousseff welke de hoofdstad Brasilia verlammen.
Een nog groter probleem is echter het groeimodel van Brazilië welke gebaseerd is op een kunstmatige boom aan consumentenbestedingen, gefinancierd door krediet. Net dit laatste dreigt een recessie aan te wakkeren, welke nu reeds de ergste is sinds 1990. Vertaald daar niet-terugbetaalde leningen gaat dit reeds over miljoenen gezinnen die nu reeds in de problemen zitten.

Werkloosheidscijfers in Brazilië
Corruptieschandaal
Een jaar na het uitbreken van een massaal corruptieschandaal bij de door de staat gerunde oliemaatschappij Petrobas zijn de financiële indicatoren ronduit negatief. Officieel is Brazilië 4 maanden in recessive met daarbovenop een waardedaling van de eigen munt, de Real.
De inflatie is op jaarbasis gestegen tot bijna 10% en het begrotingstekort is het grootste sinds de laatste 2 decennia. Mede door deze en de overige politieke problemen werd de credit rating dan ook geplaatst op junkstatus door onder andere Standard & Poor’s. Analisten bij de Itau Unibanco Holding voorspellen dat de Braziliaanse economie niet minder dan 3% zal krimpen dit jaar in combinatie met een stijgende werkloosheid welke boven de 10% zal uitkomen in 2016.
Neergang
Ooit was Brazilië het toonbeeld van een groeiland als lid van de zogenaamde BRIC. Het kwam zodanig sterk uit de financiële crisis in 2008 dat het door experts werd aanzien als de belangrijkste economische motor naast China.
Er kunnen 3 grote problemen aangehaald worden voor de neergang van dit veelbelovende land. Als eerste is er zoals vaak in groeilanden de wijdverspreide corruptie. Dit verlamt overheden en verstikt initiatieven van bedrijven om te kunnen groeien of ondernemen.
Als tweede zijn er de maatregelen van de regelgevende overheden. Waar deze in tijden van economische crisis de economie zouden moeten aanwakkeren is de Braziliaanse overheid er met vlag en wimpel in geslaagd om met verkeerde maatregelen de economie nog verder de nek om te wringen.
Als derde en tevens één van de meeste belangrijke redenen is er de afhankelijkheid van de export. Door de grote export van grondstoffen is Brazilië zwaar getroffen de laatste jaren. Het exporteert enorm veel producten, gaande van sojabonen tot ijzererts. De sterke gedaalde grondstofprijzen en de verminderde vraag konden bijgevolg niet opgevangen worden door de Braziliaanse economie welke dan ook zware sporen heeft achtergelaten.
Krediet-crisis
Het afgelopen decennia onderging de grootste economie van Latijns-Amerika een enorme metamorfose welke niet minder dan 40 miljoen Brazilianen uit de armoede haalde. Dit alles werd echter gefinancierd door kredieten waardoor er nu enorme bedragen niet meer kunnen terugbetaald worden. Het percentage gezinnen die niet meer kredietwaardig zijn is gestegeven van 20 tot 46%. Met de stijgende werkloosheid en in het bijzonder de stijgende rentekosten welke nu gestegen zijn tot 14,25% is een vergelijking met Griekenland of Portugal snel gemaakt.
Indien de werkgelegenheid niet snel aantrekt lijkt dit dan ook vicieuze cirkel te worden. Helaas zal deze de komende jaren nog verslechteren, ervan uitgaande dat de wereldeconomie niet opnieuw een crisis meemaakt.
Een vraag die luidop gesteld kan worden is welke land er nog een gezonde groei doormaakte de laatste jaren? Voor zowel China als Brazilië zijn de gevolgen ondertussen bekend. Enkel India lijkt voorlopig nog de dans te ontspringen. Het beloven alvast interessante tijden te worden het komende decennia voor de wereldwijde financiële verhoudingen.
Bronnen:
http://www.bloomberg.com

Wie stemden er op dit nieuwsbericht?

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om te reageren of registreer hier.