Beurs   |   Beleggen   |   Geld Lenen   |   Hypotheken   |   iGuru.NL   |   iGuru.BE   |   Informatie   |   Lastminutes  |   Lening vergelijken   |   Nieuws   |   Rente

Achtergronden »

Bespreek  | Bury Add To 
Geplaatst door: anna 1747 dagen geleden
In Europa stijgen de lonen bijzonder traag. Een opvallend nadeel daarvan is dat huishoudens het steeds moeilijker hebben om allerlei groeiende kosten het hoofd te bieden. Een concreet voorbeeld daarvan vinden we in Groot-Brittannië waar de gezinnen steeds meer op hun kredietkaarten rekenen:”(…) op het einde van het jaar hebben Britten zoveel gebruik gemaakt van hun betaalkaarten dat de financiële crisis een verre herinnering lijkt.”
Net wanneer de Britse economie zich lijkt te herstellen van de laatste crash blijven de eilandbewoners hun schuldenmonster voeden: het consumentenkrediet staat op het hoogste peil sinds 2008 en in november alleen is er voor 1,2 miljard GBP – of, meer dan 1,5 miljard EUR – aan hypotheekleningen uitgegeven. Volgens de Britse krant The Guardian komt de beweging, raar genoeg, juist op een moment dat het aantal goedkeuringen van hypotheekaanvragen is gedaald.
Ja, de gemiddelde schuldgraad van de gezinnen is gedaald van 175% van het inkomen naar 130%. Het blijft alleszins een percentage om schrik van te hebben. Bovendien is het optimisme gebaseerd op het feit dat vijftigplussers hun uitstaande leningen steeds sneller aflossen; daarentegen zijn Britten die jonger zijn dan 40 steeds meer bereid om grotere leningen en meer kredietkaarten aan te nemen.
De denktank Resolution Foundation meldt dat 1,6 miljoen gezinnen meer dan de helft van hun inkomen gebruiken om schulden en hypotheekleningen af te lossen.
“Meer dan een miljoen daarvan staan op het punt om te defaulten en hun eigendommen te verliezen wanneer de rente ook maar een klein beetje zou stijgen”, schrijft The Guardian,”dat zijn gezinnen die niet in staat zijn om financiële schokken op te vangen en in grote mate afhankelijk zijn van de overheid en de genade van hun bank om te overleven.”
Op die manier hebben de nood aan elektronische goederen en het chronisch handelstekort stevig bijgedragen aan de potentiële crash van de Britse economie. In het verleden heeft de regering de tekorten enigszins weten te compenseren door inkomsten uit olie en verscheidene investeringen.
Met de terugvallende olieprijzen in het achterhoofd betekent dat dat overheid over minder middelen beschikt dan gewoonlijk om de groeiende uitgaven te dekken.
Het Verenigd Koninkrijk zou het dure Britse pond goedkoper kunnen maken of devalueren om export van goederen aan te moedigen en de levensstandaard te kunnen behouden. Al is het maar de vraag of dat veel zal uithalen. Een voorbeeld dat wordt aangehaald is de farmaceutische industrie die veel liever de winsten oppot dan het geld te gebruiken om te investeren.
Als gevolg daarvan meent econoom bij ING Financial Markets James Knightley dat de Bank of England (BoE) een strenger monetair beleid zal willen voeren vanaf Q3 van dit jaar:”Vijf miljoen mensen die in de publieke sector werkzaam zijn, zullen verdere loonbevriezingen moeten verduren. Voor de grote kuddes die afhankelijk zijn van het minimumloon zal een inkomensstijging van 3% vooral dienen om de hogere huur en uitkeringsbesparingen te compenseren.”
Dus, tenzij er snel een oplossing wordt gevonden voor het kredietprobleem zijn we binnenkort getuige van de val van de Britse economie.
bron: The Guardian

Wie stemden er op dit nieuwsbericht?

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om te reageren of registreer hier.