Beurs   |   Beleggen   |   Geld Lenen   |   Hypotheken   |   iGuru.NL   |   iGuru.BE   |   Informatie   |   Lastminutes  |   Lening vergelijken   |   Nieuws   |   Rente

Achtergronden »

Bespreek  | Bury Add To 
Geplaatst door: anna 1253 dagen geleden
Vandaag tekenen Yatsenyuk – premier van Oekraïne – en Harper – premier van Canada – een nieuw handelsverdrag. Opmerkelijk want momenteel gaat bijna alle economische productie van Oekraïne direct naar het afbetalen van schulden. Volgens professor Oekraïense studies Dominique Arel levert de overeenkomst op korte termijn dan ook absoluut geen economische wonderen op. De buitenlandse schulden van Oekraïne geven een situatie aan die parallel is aan die van Griekenland, aldus Arel. De vrijhandelsovereenkomst is volgens hem vooral van symbolische waarde.
Canada wilt de wereld haar vertrouwen tonen in de Oekraïense inspanningen om schoon schip te maken op politiek en zakelijk vlak. Zij doet dat niet alleen door middel van het nieuwe handelsverdrag maar stuurt ook meer dan $49 miljoen richting Oekraïense initiatieven en programma’s – bedoeld om de westerse bureaucratische democratie te bevorderen. Dit komt bovenop de Canadese uitgaven die zij recentelijk deed in haar betrokkenheid bij de opleiding van Oekraïense gevechtstroepen.
Gekeken naar haar eigen economie – die het bar slecht doet – is ook dat opmerkelijk. Na een respectabel vierde kwartaal in 2014 daalde de binnenlandse vraag met 1,7%, ten gevolge van een daling in bedrijfsinvesteringen. Andere componenten van het Canadese BBP konden dat cijfer nauwelijks goedmaken. De grote financiële inmenging en samenwerking met de Oekraïne zou misschien wat meer op de achtergrond mogen worden geschoven. Zij zou zich beter kunnen focussen op haar eigen economie.
Voor het grootste gedeelte is de zwakke Canadese economie te wijten aan dalingen in de grondstofprijzen. De Canadezen hebben daar – net als de Russen – een groot gedeelte van haar rijkdom aan te danken, beleidsmakers kunnen aan die negatieve markt maar weinig veranderen. Waar zij wel wat aan kunnen doen is het relatief krappe monetaire beleid dat zij voeren.
Morgen komt de Bank Of Canada weer samen om haar tarief vast te stellen. Veel zal afhangen van die vergadering. Om een daadwerkelijke officiële recessie te vermijden zal de economie in mei met 0.2% en in juni met 0.3% hebben moeten stijgen. Gekeken naar de prestaties tot nu toe, wordt dat een hele opgave. Analisten fluisteren onderling dan ook over de waarschijnlijkheid van een officiële Canadese recessie tegen het einde van deze zomer.
De Canadese regering bemoeilijkt ondertussen Washington’s plan om de Trans-Pacific Partnership (TPP) tot een succes te maken. De VS geeft daarbij aan dat zij misschien maar verder moet in onderhandelingen zonder Canada. Verschillende senatoren in de VS hebben er bij de US Trade Representative Michael Froman op aangedrongen om verder te gaan met TPP zonder de noordelijke buur. Froman zei in reactie daarop dat hij Canada liever binnen het handelspact houdt, maar ook dat hij zich voorbereidt op allerlei “onvoorziene omstandigheden”.
Mocht Canada geen deel meer uit gaan maken van dit pact dan zou dat wel eens duur kunnen komen te staan voor de Canadezen. Misschien is dat ook de reden dat zij juist voor een handelsverdrag gaan met het failliete en enorme Oekraïne. Het getuigd in ieder geval niet van een lekkere samenwerking.
Bronnen: Toronto Sun, Soberlook, CBC, Sputnik News

Wie stemden er op dit nieuwsbericht?

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om te reageren of registreer hier.