Beurs   |   Beleggen   |   Geld Lenen   |   Hypotheken   |   iGuru.NL   |   iGuru.BE   |   Informatie   |   Lastminutes  |   Lening vergelijken   |   Nieuws   |   Rente

Achtergronden »

Bespreek  | Bury Add To 
Geplaatst door: anna 1207 dagen geleden
China maakt voor het eerst sinds lange tijd geen economisch doel bekend tijdens de openingszitting dit jaar. Een nogal onverwachte zet waarbij economen de voorspelde problemen snel realiteit zien worden.
De afwezigheid van percentages omtrent de handel en groei weerspiegelen de Chinese problemen. De economische groei daalt er gestaag en de angst op een harde landing neemt almaar toe. Volgens HSBC Holdings PLC en BNP Paribas SA slaagde China er het afgelopen jaar niet in om een 6% groei te noteren, een cijfer dat nochtans vooruitgeschoven werd in het verleden. Dit jaar wil de overheid zelfs geen targets meer geven en vat het de situatie samen als “een gestage groei bij zowel de import als de export”.
China gaat volop gebukt onder aan verzwakte handel, een stijgende schuld en het wegvloeien van kapitaal. De Chinese groei, de zwakste in bijna 25 jaar, dwong de overheid het afgelopen jaar om in te grijpen op de financiële markten. Door de zwakkere groei komen diverse problemen aan het licht waaronder zogenaamde zombiebedrijven die zonder subsidies van de overheid niet meer zouden bestaan. Door de financiële problemen wil de Chinese overheid deze bedrijven kwijt wat echter makkelijker gezegd is dan gedaan. De financiële sector zit er eveneens met een hoop rommelkredieten opgescheept mede veroorzaakt door de overheid die een beleid van een staatsgeleide markteconomie voerde.
Het niet verkondigen van de verwachtingen zorgt bij beleggers en financiële experts voor een groeiend wantrouwen, net het omgekeerde van wat men hoopt te verkrijgen. Niet een gebrek aan competitiviteit maar het gebrek aan een wereldwijde vraag doet het land de das om. China was jarenlang de fabriek van het Westen waardoor het sterke groeicijfers kon voorleggen. Door de recessie in opkomende economieën zoals bijvoorbeeld Brazilië en de stagnerende wereldeconomie is de vraag dan ook sterk gekrompen.
In januari werd deze wereldwijde groei door het Internationaal Monetair Fonds nog bijgesteld van een 3,6% naar 3,4%. Een cijfer dat volgens velen nog te hoog ligt gezien de omstandigheden. Samen met de fluctuaties op de financiële en grondstoffen markten zijn ook de geopolitieke risico’s gestegen. China kampt, mede door de expansiedrang, met stijgende militaire problemen aan de grenzen waarbij het een agressieve politiek voert in onder andere de Zuid-Chinese zee.
Indien één van deze conflicten zou uitmonden in een echt militair conflict dreigt de wereldeconomie hier mee schade van te ondervinden. Landen als Zuid-Korea, de Filipijnen, Indonesië of Japan zien de laatste tijd een stijgende militaire aanwezigheid en het aanmaken van kunstmatige militaire eilanden. Doordat deze allen bondgenoten zijn van de Verenigde Staten dreigt een klein militair conflict ook snel uit te monden in een handelsoorlog tussen China en het Westen.
Een economische crash van China wordt dan ook aanzien als één van de grootste risico’s voor de wereldeconomie op dit moment. Een risico dat helaas niet kan vermeden worden, maar enkel kan afgezwakt worden in de hoop dat de schade ervan zal meevallen.
Bronnen:
http://www.bloomberg.com
 
Het bericht China durft geen economische groeicijfers meer te publiceren, wat is er gaande? verscheen eerst op Beurs.com.

Wie stemden er op dit nieuwsbericht?

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om te reageren of registreer hier.