Beurs   |   Beleggen   |   Geld Lenen   |   Hypotheken   |   iGuru.NL   |   iGuru.BE   |   Informatie   |   Lastminutes  |   Lening vergelijken   |   Nieuws   |   Rente

Achtergronden »

Bespreek  | Bury Add To 
Geplaatst door: anna 1226 dagen geleden
De wereldwijde vraag naar duidelijkheid is de Chinese overheid klaarblijkelijk niet ontgaan. Eerder deze week liet minister van Financiën Lou Jiwei al van zich horen tijdens de G-20 vergadering in Ankara, Turkije.
Ook zijn collega premier Li Keqiang voelde zich woensdag 9 september genoodzaakt om duidelijkheid te scheppen omtrent de Chinese economie en gaf een korte maar krachtige en optimistische boodschap over de status van ’s werelds tweede grootste economie.
“De hervormingen veroorzaken pijnscheuten, maar onze doelstellingen zijn binnen handbereik. Het zal wel de nodige extra inspanningen kosten om dit jaar 7 procent groei te halen, maar de nieuwe groeimotoren beginnen op toeren te geraken”, zo zei Li Keqiang tijdens het World Economic Forum te Dalian, China.
De hervorming in de financiële sector, waarbij geopteerd wordt voor een transparante kapitaalmarkt, zorgt ervoor dat beperkingen op instroom van kapitaal verdwijnen.
De Chinese economie steunt op ruime spaartegoeden en enorme valutareserves, die men nu wil aanspreken om de reële economie te ondersteunen. Rentevoeten en reserveverplichtingen zijn ondertussen verlaagd en het renteplafond op leningen en deposito’s is afgeschaft.
Privékapitaal krijgt meer toegang tot de bankensector, enzovoort… Een hele reeks maatregelen om investeringen in het land aan te moedigen. Dagelijks komen er 10.000 nieuwe bedrijven waarvan de deeleconomie een grote rol speelt in dit proces.
De premier liet ook weten dat de centrale bank van China niet zal beginnen met een kwantitatieve verruiming om de groei te stimuleren vermits hij ervan overtuigd is dat dit geen structurele problemen oplost en kan leiden tot negatieve effecten.
Langetermijnpolitiek
Net zoals zijn collega Lou Jiwei, benadrukt Keqiang dat China zich niet zal laten leiden door korte termijnschommelingen in de economische cijfers. Zo zullen ze niet veel aandacht besteden aan maandelijkse cijfers, maar eerder aan trends die zich vormen op langere termijn.
De conclusie, op basis van de Chinese berichtgevingen, is dat het land er goed voor staat en we ons eigenlijk geen zorgen moeten maken wat betreft de groeivooruitzichten van ’s werelds tweede grootste economie.
Zoals eerder gemeld door verschillende analisten en experts, gaat het hier over een storm in een glas water. Maar niet alle analisten denken er hetzelfde over en zijn eerder pessimistisch ingesteld.
Willem Buiter, econoom bij Citigroup, liet verstaan dat er een wereldwijde recessie aankomt, waarbij de voorzet wordt gegeven door de problemen in China en de overige opkomende markten.
Echter volgens Li Kequang zelf, ziet de toekomst van China er goed uit vanwege de schokbestendigheid en diepgaande hervormingen die het land momenteel ondergaat.
Bronnen: Telegraaf, Chinasquare
 

Wie stemden er op dit nieuwsbericht?

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om te reageren of registreer hier.