Beurs   |   Beleggen   |   Geld Lenen   |   Hypotheken   |   iGuru.NL   |   iGuru.BE   |   Informatie   |   Lastminutes  |   Lening vergelijken   |   Nieuws   |   Rente

Achtergronden »

Bespreek  | Bury Add To 
Geplaatst door: anna 1447 dagen geleden
Het blijft moeilijk gaan op de oliemarkt, de prijs per olievat komt van een absoluut dieptepunt begin 2016 en heeft zich ondertussen aardig hersteld. Maar we zijn er nog lang niet, er wordt zelfs een nieuwe correctie verwacht dit kwartaal maar die zou zich in het laatste kwartaal van dit jaar stevig gaan herstellen volgens analisten.
Midden juni van dit jaar noteerde een vat olie aan 42 dollar, ondertussen is de prijs terug hersteld richting 50 dollar per vat maar voorlopig blijft het een slecht jaar voor de oliemarkt. Begin dit jaar was een vat olie nog 56 dollar waard. Dat is een daling van 9 procent sinds begin 2017 en een daling van 20 procent gezien over een periode van 12 maanden.
De heropleving van de afgelopen 2 maanden wordt veroorzaakt door een samenkomst van positieve omstandigheden zoals bijvoorbeeld de olievoorraden die gedaald zijn, de wereldeconomie die opnieuw aantrekt en de seizoensgebonden stijging van de vraag naar olie.
Volgens het rapport van Barclays zijn deze zaken echter niet duurzaam, zij verwachten dat de maanden augustus en september een terugval zullen laten zien richting 45 dollar per vat.
Maar de correctie die ons wellicht nog te wachten staat dit kwartaal zal van tijdelijke aard zijn. Tegen het einde van dit jaar wordt er verwacht dat de olieprijzen zich zullen rechttrekken naar 54 tot 55 dollar per vat dankzij geopolitieke omstandigheden, meer bepaald de situatie in Venezuela.
Volgens Helima Croft, hoofdstrateeg grondstoffen bij RBC, zal de olieprijs sterk beïnvloed worden door wat er zal gebeuren met het staatsoliebedrijf van Venezuela. Als dit bedrijf niet in staat is zijn schulden af te lossen en de obligatiehouders uit te betalen, dan dreigt er een ernstig gevolg voor het bedrijf wat een negatieve impact zal hebben op de olieproductie.
Verder zijn er ook nog de Amerikaanse sancties voor Venezuela omwille van de chaotische politieke situatie. Volgens Reuters houdt het hier niet op en wordt er nagedacht om nog meer sancties op te leggen aan Venezuela, meer bepaald hun olie-industrie. Dit zou een ramp zijn voor het land vermits 95% van de inkomsten voorvloeien uit olie.
De hoofdstrateeg verwacht dat dit allemaal zal leiden tot een zwaar herstel voor de oliemarkt omdat er dan een pak minder geproduceerd zal worden. Ze voorspelt in het beste geval een stijging van de olieprijzen richting 70 tot 80 dollar in het laatste kwartaal.
Bronnen: Beursduivel, CNBC
Foto: Lalabell68 – Pixabay

Wie stemden er op dit nieuwsbericht?

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om te reageren of registreer hier.