Beurs   |   Beleggen   |   Geld Lenen   |   Hypotheken   |   iGuru.NL   |   iGuru.BE   |   Informatie   |   Lastminutes  |   Lening vergelijken   |   Nieuws   |   Rente

Achtergronden »

Bespreek  | Bury Add To 
Geplaatst door: anna 870 dagen geleden
Het Nederlandse Centraal Planbureau (CPB) waarschuwde gisteren met krachtige bewoordingen voor de risico’s van het zeer ruime monetaire beleid van de Europese Centrale Bank (ECB). In haar jaarlijkse rapport over de belangrijkste economische ontwikkelingen en financiële risico’s voor de Nederlandse economie geeft zij aan dat niemand in staat is te voorspellen wat er gebeurt als de rente verhoogd wordt en de 1740 miljard euro terug in de fles moet.
Het monetaire beleid loopt mogelijk tegen zijn beperkingen aan

De Tweede Kamer heeft, als vervolg op aanbevelingen van de Commissie De Wit, het CPB en De Nederlandsche Bank (DNB) verzocht om minimaal één keer per jaar een rapportage te maken. De analyse, gepubliceerd sinds 2012, beperkt zich tot een beschrijving van de belangrijkste risico’s voor de Nederlandse economie maar die risico’s blijken dan ook talrijk.
De reddingsacties rond de banken en de euro hebben allerlei bijwerkingen gecreëerd. Volgens het CPB bestaat het risico dat de abnormale maatregelen van de centrale bank geen effect meer hebben omdat ze als normaal worden beschouwd.
Ook laat de effectiviteit van het geldverruimingsprogramma zich moeilijk meten. De wisselkoers van de euro reageert niet meer op de verlaging van de rente en de uitbreiding van het opkoopprogramma. Het verband tussen meer geld in de economie pompen en betere kredietverlening is moeilijk aan te tonen en de inflatie blijft laag.
Ook schrijft het CPB dat het Europese raamwerk voor banken nog steeds niet compleet is waardoor het niet is uitgesloten dat belastingbetalers alsnog opdraaien voor een volgende bankencrisis:
Zo blijft het onzeker of het zogeheten bail-in op een consistente manier binnen Europa zal worden toegepast. Bij bail-in dragen private partijen de kosten van falende banken. Ondertussen stijgt de uitgifte van bail-inbare schuld. Dit lijkt een nieuwe bron van systeemrisico te worden

Daarnaast leidt het beleid van de ECB van lage rente en het opkopen van schulden tot economische risico’s. De aanhoudend lage rente ondermijnt de vermogenspositie van met name pensioenfondsen en levensverzekeraars.
Pensioenen kunnen daardoor niet meestijgen met de inflatie en zullen in sommige gevallen gekort moeten worden. Dat zal zijn weerslag op de economie hebben, aldus het CPB. Voor levensverzekeraars ziet het er nog somberder uit, herstelmogelijkheden zijn beperkt gezien de neergang van die markt en de onzekerheid rond de afwikkeling van het woekerpolisdossier.
Bovendien wordt door de lage rente en het opkopen van schuldpapier de prikkel voor landen minder om structureel te hervormen en hun schulden te verlagen. Vooral Zuid-Europese banken hebben een hoog aantal probleemleningen, de Italiaanse banken alleen al voor 300 miljard euro.
Bron: CPB

Wie stemden er op dit nieuwsbericht?

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om te reageren of registreer hier.