Beurs   |   Beleggen   |   Geld Lenen   |   Hypotheken   |   iGuru.NL   |   iGuru.BE   |   Informatie   |   Lastminutes  |   Lening vergelijken   |   Nieuws   |   Rente

Achtergronden »

Bespreek  | Bury Add To 
Geplaatst door: anna 2108 dagen geleden
Na een nieuwe downgrade van Griekenland door S&P woensdag waarschuwt de S&P reeds opnieuw over het gebrek aan vooruitgang in de onderhandelingen tussen Griekenland en de internationale schuldeisers.
Moritz Kraemer, chief sovereign rating officer, waarschuwt dat het momenteel een race tegen de klok geworden is om een algemene default te vermijden. Citeren we hierbij letterlijk de woorden die gebruikt werden door dhr. Kraemer:
“We are definitely talking about a matter of weeks and not months and the government is starting to scrape the barrel of, sort of, liquidity from state companies, pension funds et cetera. So it’s a race against the clock.”
De downgrade die woensdag doorgevoerd werd van “B-“ naar “CCC+” (met negatieve outlook) is de zoveelste op rij dat het niet zoveel meer uitmaakt. Pensioenfondsen mogen door de lage rating reeds enige tijd niet meer investeren in het failliete land en externe bedrijven willen enkel nog werken uitvoeren bij contante betaling. De Griekse schuld wordt ook letterlijk “unsustainable” genoemd door S&P.

 
Britse bookmakers schatten een Grexit reeds op 1/3 waarbij er reeds bookmakers zijn die geen geld meer aanvaarden door de te hoge kans.
Met een schuld van 240 miljard euro is probeert de Griekse overheid dan ook volop te lobbyen om een uitstelling te krijgen voor de volgende betalingen aan het IMF op 1 mei en 12 mei. De eerste hiervan ter waarde van 195,1 miljoen euro en zijn zwaardere broertje op 12 mei ter waarde van 744,9 miljoen euro. Echter werd er vandaag duidelijk gemaakt dat het IMF geen uitstelling van betalingen zal aanvaarden.
Donderdag stegen de 10 jarige rente op de Griekse schuld dan ook naar een hoogtepunt van maar liefst 13,2 % , dit in schril contrast met de Duitse rente. De algemene rentevoet daalde in Duitsland tot onder het nulpunt.
Het grootste probleem is dat Griekenland zelfs bij een eventuele default niet bij machte zal zijn om terug te vallen op exportproducten (die plots spotgoedkoop zouden worden). Net dit zou het voordeel kunnen zijn van een Grexit. Dit is ook de reden dat Duitsland momenteel volop werkt aan een plan om Griekenland bij een eventuele default toch binnen de eurozone te houden tot het moment dat er een gecontroleerde overgang kan komen naar de drachme.
De overige Europese banken hebben hun schuldpapier zodanig afgebouwd dat een gecontroleerde Grexit mogelijk lijkt te worden. Ook bronnen binnen de FED en de ECB bevestigen dat de terugbetalingen in mei een onmogelijke klus lijken te worden. Waar men in april nog de restanten uit de pensioenfondsen en ziektefondsen heeft gestolen om het IMF terug te betalen is dit in mei helaas niet meer mogelijk.
Credit-default swaps tonen tevens aan dat de kans op een Griekse default binnen de 5 jaar op maar liefst 67% staan. In plaats van een snelle dood lijkt dit eerder een langzame foltering te worden totdat de linkse regering volledig door de knieën gaat.
 
Bronnen:
http://www.bloomberg.com
http://www.cnbc.com
http://www.voxeu.org/

Wie stemden er op dit nieuwsbericht?

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om te reageren of registreer hier.