Beurs   |   Beleggen   |   Geld Lenen   |   Hypotheken   |   iGuru.NL   |   iGuru.BE   |   Informatie   |   Lastminutes  |   Lening vergelijken   |   Nieuws   |   Rente

Achtergronden »

Bespreek  | Bury Add To 
Geplaatst door: anna 1676 dagen geleden
Afgelopen nacht daalde de benchmark voor US oil opnieuw scherp tot een 6-jarig dieptepunt na signalen dat de stocks aan ruwe olie uitpuilen (42,98 USD voor Nymex, 53,94 voor Brent).
De voorbije weken en maanden werden deze olie-stocks volop aangevuld met het oog op een later duurdere verkoop, echter diverse indicatoren wijzen erop dat deze situatie nog diverse maanden zal aanhouden. Door de overvloedige hoeveelheid olie die de VS momenteel oppompt en de nog steeds stabiele olie-productie in de overige olie-exporterende landen zitten vele stocks dan ook aan de maximumlimiet.
Aangezien er de komende maanden nog volop ruwe olie zal worden aangeboden op de internationale markten en deze direct een koper vereist (wegens tekort aan opslagcapaciteit) zal de prijs nog meer onder druk komen te staan.
Na de eerdere aankondigingen dit jaar dat de bodem echt wel bereikt was werd hierbij wel over het hoofd gezien dat deze prijsdaling een self-fulfilling prophecy ging worden. Des te langer de prijs van ruwe olie laag blijft, des te langer de stocks een capaciteitstekort zullen vertonen. Dit tot de aanbod en/of vraagzijde drastisch wijzigt.
De aanbodzijde kan slechts drastisch wijzigen door ofwel een lager aanbod vanuit de US, ofwel een overstag gaan van de OPEC-landen. Door de tanende samenwerking bij de OPEC landen is deze optie niet te verwachten, net als het plotse stilzetten van de productiefaciliteiten in de VS.
Als overmaat aan ramp is er door de wereldwijde stagnatie én groeivertraging in China een dalende vraag aan ruwe olie merkbaar.
Een andere relevante factor is tevens de correlatie tussen de dollar en de prijs van ruwe olie. Bekijken we dit over de laatste 10 jaar dan wordt pijnlijk duidelijk dat door de stijging van de USD de prijs van ruwe olie nog lang niet de bodem bereikt heeft. Deze stijging zal zich met hoge waarschijnlijkheid verder zetten de komende weken/maand en hierbij de prijs van ruwe olie nog dieper indrukken.

Schattingen omtrent een nieuwe bodem variëren momenteel tussen de 30 USD en 40 USD. Indien er zich een nieuwe recessie zou voordoen (bv. harde landing Chinese economie, uitdiepende recessie Eurozone (Grexit, Brexit, …)) kan deze situatie echter de nieuwe norm worden voor een lange periode.
Indien dit lage prijsniveau zich enkele jaren kan handhaven zal de financiële puinhoop voor het Midden-Oosten niet te overzien zijn. Vele overheidsfinanciën vereisten een minimale prijs van 80-100 USD om te overleven, echter bij een prijsniveau van 30-40USD stijgen de overheidstekorten dan ook oncontroleerbaar.
Door het gebrek aan diversificatie in deze economieën zal dit dan ook het einde betekenen aan de decennialange rijkdom die het Midden-Oosten meemaakte. Een lange periode aan zware armoede ligt dan ook volop in het vizier voor deze landen.
 
Bronnen:
http://www.wsj.com/
http://www.usmarkets.nl/
http://www.macrotrends.net/
http://www.businessinsider.com

Wie stemden er op dit nieuwsbericht?

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om te reageren of registreer hier.