Beurs   |   Beleggen   |   Geld Lenen   |   Hypotheken   |   iGuru.NL   |   iGuru.BE   |   Informatie   |   Lastminutes  |   Lening vergelijken   |   Nieuws   |   Rente

Achtergronden »

Bespreek  | Bury Add To 
Geplaatst door: anna 1521 dagen geleden
Peter Schiff schrijft dat Amerikanen een overaanbod hebben gecreëerd in naam van de dollar. Volgens hem moeten we niet geloven dat de drang naar meer onafhankelijkheid van buitenlandse energie de drijfveer is geweest om betere productietechnieken te ontwikkelen. Nee, het gaat – zoals steeds – om geld en wat je daarmee kan doen. Of, niet kan doen – afhankelijk van je standpunt.
In normale omstandigheden zou iedereen tevreden zijn met de dramatische prijsdalingen die we hebben gezien sinds de start van de voorbije zomer. Maar, de koers was sowieso gedoemd geweest om te zakken. “[Vraag en aanbod] verklaren niet alleen de prompte prijsverminderingen”, schrijft Schiff.
De lage olieprijzen zijn volgens hem het gevolg van hetzelfde monetaire beleid dat in het verleden de koersen van andere grondstoffen en metalen naar ongekende hoogten heeft gestuwd:”Ik geloof dat olie hoog stond omdat de Fed geld bijdrukte en iedereen dacht dat de Fed geld zou blijven bijdrukken.”
Het is inderdaad opvallend dat de prijs aan de vrije val is begonnen op het moment dat iedereen heeft beseft dat de Amerikaanse centrale bank een halt zou toeroepen aan het goedkope geld.
Peter Schiff merkt dan ook terecht op dat de prijzen wel heel dringend terug moeten stijgen. Want, het zijn niet zozeer de posities van de gevestige olieproducenten die worden bedreigd maar wel die van de kleinere, onafhankelijke spelers. Zij voelen zich nog steeds aangetrokken door de boom in de markt en zijn bereid om steeds grotere risico’s te nemen – zoals risicovolle obligaties om zich te financieren of met flinterdunne marges te werken.
Het zal dan niet lang duren eer de nieuwelingen snel van het veld worden gespeeld. En, dat zal zo blijven doorgaan tot er helemaal geen winst meer te rapen valt met de huidige olieprijzen.
Daar ligt dan ook het probleem. De constructies die de financiële markt heeft opgezet om de financiering van producenten te verzekeren worden steeds gevaarlijker. “Als de koersen zich stabiliseren op het huidige niveau dan zullen we de tijd van hoge prijzen bekijken als een zoveelste geïmplodeerde bubbel”, vreest Schiff.
En, wanneer olieproducenten niet meer in staat zijn om hun leningen terug te betalen zal, net zoals ten tijde van de subprimecrisis, de Fed tussenbeide moeten komen om alle toxische producten op te kopen. Wanneer dat gebeurt, zal de centrale banke QE4 uitroepen en zijn we terug bij af.
Uiteindelijk besluit Peter Schiff dat de financiële machine kapot is:”Ik geloof dat we in de val zitten in onze cocoon van eindeloze stimulusmaatregelen waar we langzaam zullen stikken.”
bron: Euro Pacific Capital

Wie stemden er op dit nieuwsbericht?

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om te reageren of registreer hier.