Beurs   |   Beleggen   |   Geld Lenen   |   Hypotheken   |   iGuru.NL   |   iGuru.BE   |   Informatie   |   Lastminutes  |   Lening vergelijken   |   Nieuws   |   Rente

Achtergronden »

Bespreek  | Bury Add To 
Geplaatst door: anna 2016 dagen geleden
Afhankelijk van welke cijfers je gebruikt, is België het slachtoffer van een uitzonderlijk lage inflatie of een lage uitzonderlijke deflatie. Volgens de laatste beschikbare gegevens bedraagt het inflatiepeil -0,11%. Neem je de geharmoniseerde data erbij dan krijg je een inflatie van 0,07%. Het is maar hoe je het bekijkt, natuurlijk.
Tussen haakjes, volgens De Tijd zou de deflatie al 0,38% bedragen.
Maar, dat is de essentie niet. Want, zoals steeds draait alles rond perceptie. Twee keer op rij zien de Belgen de prijzen dalen. Of dat zoiets goed of slecht is, hangt af van je standpunt: ben je consument dan zal je er absoluut geen problemen mee hebben dat je minder moet betalen voor eenzelfde hoeveelheid goederen. Ben je producent of van de overheid dan zal je wel eens een paar keer binnensmonds hebben gevloekt.
De Europese Centrale Bank hoort tot het laatste kamp. Voorzitter Mario Draghi heeft liever een beetje inflatie, minder dan 2%, zodat hij de economie kan zien groeien als een plantje dat openbloeit bij de eerste zonnestralen. Zijn uitspraken liegen er daarom ook niet om: hij wil naar eigen zeggen alles aan doen om deflatie en desinflatie te bestrijden.
Europese lidstaten zien dat graag gebeuren. Hoe moeten ze anders hun torenhoge overheidsschulden terugbetalen? Met een beetje inflatie kunnen ze ons, de burgers, tenminste wijsmaken dat de economie aan de betere hand is.
Dat is natuurlijk niet zo. Helemaal niet. Dat is zelfs nooit zo geweest. Maar, laten we bij de les blijven…
Hoe komt het dat centrale bankiers moord en brand schreeuwen wanneer ze nog maar denken aan deflatie. Ik bedoel, dit is nog maar de tweede maand dat deflatie de kop opsteekt. Dit zijn heus nog geen Japanse toestanden. Zijn ze dan vergeten dat de lage olieprijzen de oorzaak zijn van de lage inflatie en waarom alles in prijs daalt?
Ik kan natuurlijk niet hun hoofden kijken maar dat zou althans voor een stuk de kortzichtigheid van de mensen in Frankfurt verklaren. Binnenkort, in januari, willen ze de geldpers aanzetten om zo banken nog meer middelen toe te stoppen. Daarmee spijzen commerciële banken hun spaarrekeningen of zetten ze nog meer in op toxische producten.
“All in op rood”, hoor ik ze al zeggen aan de roulettetafel. Uiteraard hadden ze op zwart moeten wedden en uiteraard mag de belastingbetaler de bankiers nog eens uit de nood helpen. Wat een voorrecht!
Het is heel erg spijtig dat niemand zijn les heeft geleerd en het is heel erg spijtig dat de gemiddelde Europeaan al te lang op echte hervormingen heeft moeten wachten. Het is vooral spijtig dat wij ons zomaar laten doen en het meest spijtige van al is dat de financiële circus nooit zal ophouden.
 

Wie stemden er op dit nieuwsbericht?

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om te reageren of registreer hier.