Beurs   |   Beleggen   |   Geld Lenen   |   Hypotheken   |   iGuru.NL   |   iGuru.BE   |   Informatie   |   Lastminutes  |   Lening vergelijken   |   Nieuws   |   Rente

Achtergronden »

Bespreek  | Bury Add To 
Geplaatst door: anna 1559 dagen geleden
Er viel vandaag voorzichtig goed nieuws te rapen in Washington. Met een ruime meerderheid van 241 tegen 185 werd de Fed Oversight Reform and Modernization Act aangenomen.
Die wet zou het uitzonderingsregime voor de Federal Reserve ten opzichte van de Government Accountability Office (de Amerikaanse interne auditcommissie) drastisch inperken.
Zo zou de GAO nu wél volledige audits kunnen uitvoeren, en zou de Fed niet langer op eigen houtje bail-outs kunnen voorschieten.
Bovendien zou de Fed verplicht worden om zich bij haar interestpolitiek te houden aan de Taylor Rule. Hoewel verre van perfect, zou een strikte toepassing van de regel leiden tot meer prijsstabiliteit en een stabiel vertrouwen in krediet en futures.
Hoewel de Taylor Rule focust op maximalisatie van de werkzaamheidsgraad in plaats van economische groei en ontwikkeling, heeft het bindend karakter van de regel wel een matigend effect op al te expansionistisch beleid van de Fed.
Anderzijds behoren hoge(re) interestvoeten daarmee wellicht definitief tot het verleden.
De aanname van de wet is een persoonlijke nederlaag voor Fed voorzitter Janet Yellen, die op de vooravond van de stemming nog waarschuwde voor vergrootte politieke inmenging in het beleid van de centrale bank.
Nochtans wijkt, alle economische verschillen in acht genomen, het beleid van de Fed nauwelijks af van dat van centrale banken die onder striktere overheidscontrole staan, zoals die van de BRICS-landen.
Voorts kan men ook opmerken dat de Fed helemaal geen centrale bank is, maar een private onderneming die een overheidsmonopolie in concessie houdt. Het zou niet verdedigbaar zijn om zulke concessies te onttrekken aan elke vorm van parlementaire controle.
Zeker aangezien het om een bedrijf gaat dat regels lijkt uit te vaardigen die kracht van wet hebben, en gevolgen hebben voor de hele bancaire en reële economie.
De aanname van de wet is dan weer goed nieuws voor de republikeinen, en de campagne van presidentskandidaat Rand Paul in het bijzonder, één van de geestelijke vaders van het wetsvoorstel.
Die maakte van de audit van de Fed immers een topprioriteit in zijn presidentscampagne. Dat zijn partij hem daar quasi unaniem in volgt, suggereert dat hij een pak dichter bij het partij-establishment staat dan zijn tegenstanders hem afschilderen.
Ook voor Bernie Sanders is de wet een opsteker. De linkse kandidaat van de Democraten pleit in linkse traditie voor meer centrale overheidscontrole op het beleid van de centrale banken. Dat de bewegingsvrijheid van de Fed wel gevoelig wordt ingeperkt, is dan weer een domper voor  hem.
Voorlopig zal de wet dode letter blijven. Obama laat immers weten dat hij zijn veto zal stellen tegen de wet. Dan wordt het terug naar het Parlement gestuurd waar het een bijzondere meerderheid in de twee Kamers moet halen. Dat is voorlopig onwaarschijnlijk. In de Senaat is de meerderheid veel te krap voor een ja.
Pas met een Republikein in het Witte Huis wordt de kans reëel dat een hervorming van de Federal Reserve er effectief zal komen.

Wie stemden er op dit nieuwsbericht?

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om te reageren of registreer hier.