Beurs   |   Beleggen   |   Geld Lenen   |   Hypotheken   |   iGuru.NL   |   iGuru.BE   |   Informatie   |   Lastminutes  |   Lening vergelijken   |   Nieuws   |   Rente

Achtergronden »

Bespreek  | Bury Add To 
Geplaatst door: anna 1546 dagen geleden
Om te weten wat de toekomst is van de Europese economie moeten we niet veel verder kijken dan Finland. Tenminste, dat beweert Medium.com. Volgens de website ligt de focus van de debatten te veel op Italië en Griekenland terwijl over de hele Europese Unie (EU) structurele hervormingen nodig zijn om een ramp af te wenden.
“De malaise strekt zich verder uit dan alleen de Zuid-Europese landen die een [kwalijke] reputatie hebben”, schrijft Medium.com. En, daar past Finland in het plaatje.
Dat land is namelijk een van de hevigste voorstanders geweest om de tekorten aan te pakken en zich te richten op de nodige hervormingen. Ook heeft de Finse overheid de andere Europese landen meer dan eens tot de orde geroepen en hen openlijk aan het kruis genageld om de grote schuldenberg die sommigen van hen hebben opgebouwd.
Nu blijkt dat de Finnen zelf in slechte papieren zitten. Hun economie is voor de derde keer op rij gekrompen, zo blijkt uit een rapport van de Europese Commissie (EC). Dus, hoe kan het dat de Finse regering zo hoog van de toren kan blazen terwijl ze zelf serieuze problemen moet bekampen?
De waarheid is dat de Finse arbeidsbevolking in een ongelofelijk snel tempo aan het verouderen is. Dat betekent niet alleen dat de activiteitsgraad aan het dalen is maar de productiviteit van zij die overblijven.
Voor de volgende tien jaar heeft Eurostat voorspeld dat de economische toekomst van Finland nog heel erg onzeker blijft:”Zelfs als de werkloosheid zou dalen, is het heel onwaarschijnlijk dat er in het volgende decennium sprake kan zijn van enige groei op de arbeidsmarkt.”
Dat wil zeggen dat het statistisch bureau een mogelijkheid verwacht waarin de werkloosheid daalt. Maar, door een krimpend aanbod aan werkkrachten, leidt dat niet noodzakelijk tot een verhoging van het aantal ingevulde vacatures – laat staan dat zoiets zou leiden tot een verhoging van de productiviteitsgraad.
En, alsof ik je dat nog moet uitleggen, leidt dat uiteindelijk tot tegenvallende economische groei. Laat dat het doemscenario zijn dat klaar is gezet voor de hele Europese Unie. Of, om preciezer te zijn, de eurozone.
Binnen de twee entiteiten hameren enkele lidstaten – je kent ze wel – op noodzakelijke hervormingen wanneer het om een Europese partner gaat. Maar, niemand is bereid om het hand in eigen boezem te steken. Over de teleurstelling die zich meester heeft gemaakt over de eigen bevolking wordt sluw gezwegen.
Het is een ding om te ijveren voor hervormingen maar niemand voert de discussie aan over welke acties er precies moeten worden genomen. Moeten de fiscale regels worden gewijzigd in het voordeel van de bedrijven? Moeten de Europese en andere overheden meer oog hebben voor de arbeidsmarkt?
Of, getuigt het eerder van een vorm van wijsheid om in te zetten op een matrix van hervormingen waarin geen rekening wordt gehouden met de hiërarchie van de noodzakelijke maatschappelijke en economisch-financiële wijzigingen?
Maar, al die hervormingen waar iedereen om staat te roepen, zullen uiteindelijk tot niets leiden als er geen rekening wordt gehouden met de invloed die de arme demografische klassen hebben op de nationale en Europese economie, schrijven wetenschappers McQuinn en Whelan.
“Gemiddeld hebben de beoogde hervormingen niet genoeg slagkracht om de impact van de arme bevolkingsklassen en de bestaande producitiviteitstendensen tegen te werken en groei te herstellen naar het niveau dat eerder in Europa is gezien,” waarschuwen ze in hun artikel.
Om het in een samenvattend geheel te gieten: iedereen roept om hervormingen door te voeren. Maar, die hervormingen zijn lang niet genoeg om de economie voldoende te stimuleren.
bron:
Karlwhelan.com, Europe’s Long-Term Growth Prospects: Wirh and Without Structural Reforms, McQuinn et Whelan, 20/03/2015
Medium.com

Wie stemden er op dit nieuwsbericht?

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om te reageren of registreer hier.