Beurs   |   Beleggen   |   Geld Lenen   |   Hypotheken   |   iGuru.NL   |   iGuru.BE   |   Informatie   |   Lastminutes  |   Lening vergelijken   |   Nieuws   |   Rente

Achtergronden »

Bespreek  | Bury Add To 
Geplaatst door: anna 1208 dagen geleden
Bart De Wever mocht bij Terzake komen babbelen over de toestand in Europa en de immigratiecrisis. In het tweede deel van het interview kwam ook de economische toestand van België ter sprake.
De Wever zei daar een paar vreemde dingen die soms ferm naast de waarheid lagen. Het is overigens niet de eerste keer dat de burgemeester van Antwerpen met strakke gezichtsuitdrukking de waarheid, op zijn minst gedeeltelijk, geweld aan doet.
We citeren enkele opvallende citaten uit het interview, die Kathleen Cools als journaliste slikte, zonder een bijvraag te stellen:
1. “We gaan uit de schulden.”
Wat de overheidsschuld betreft: Die is in het afgelopen jaar gestegen van 103% van het BBP naar 111%/BBP. Hallo De Wever, we gaan uit de schulden?
2. “We gaan uit de tekorten”
Wat de tekorten betreft: Het deficit bedroeg in 2013 -2,9%/BBP. In 2014 (jaar van de verkiezingen) bedroeg het tekort -3,2%/BBP. Voor 2015 zal het tekort mogelijk net onder in -3%/BBP blijven.
In Duitsland ondertussen is het overheidstekort weggewerkt (+0,5%/BBP in 2015). Ook in Nederland worden de tekorten een pak sneller afgebouwd dan in België. Vergeleken met onze belangrijkste handelspartners en concurrenten doet België het dus zeker niet zo goed.
Ook de groeiprognose van België (“we groeien”) werd naar omlaag bijgesteld. Onze groei ligt onder het EU-gemiddelde.
De Europese Commissie erkent in haar verslagen dat de overheid enkele goede maatregelen heeft genomen, maar stelt dat het eventuele herstel in 2015 te danken is aan externe factoren, zoals de dalende olieprijzen, en dus niet zozeer aan het beleid van de overheid.

“Favourable external factors mitigate domestic weakness”, aldus de EU-commissie in haar analyses over België.
3. “Dat wij als een betrouwbaar land worden gezien. Onder Di Rupo, de financiële markten, werden wij gewoon afgestraft.”
Hier is er een vreemde logica. Destijds, toen de rente daalde, toen de regering Di Rupo gevormd werd, was de N-VA er als de kippen bij om te zeggen dat de dalende rente er niét kwam door het beleid van Di Rupo, maar alles te maken had met het beleid op Europees vlak en de politiek van de ECB.
Nu de ECB een kwantitatieve versoepeling toepast, die rentes verder omlaag duwt, zou dat plots niét aan de ECB liggen en dit keer wél komen door het beleid van de nationale overheid. Het is het een of het ander…
Dus rentes zeggen weinig. Ook de spread met Duitsland die vaak wordt aangehaald als ‘bewijs voor stabiliteit’, leert ons dat de Belgische spread hoger is dan bijvoorbeeld de Nederlandse.
Met 1.10 staat de spread in België gelijk aan die van Frankrijk (Bron: Financial Times), een land waar het alles behalve goed gaat economisch en qua competitiviteit.
Dus als België graag gezien wordt door de financiële markten, dan geldt dit momenteel voor zowat alle West- en Noord-Europese landen…
Kortom: De Wever is een ijzersterk politicus. Hiermee bedoelen we: Hij kan het goed uitleggen, kan zaken goed verkopen en in zijn voordeel draaien, ook wanneer ze slechts ten dele waar zijn.

Wie stemden er op dit nieuwsbericht?

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om te reageren of registreer hier.