Beurs   |   Beleggen   |   Geld Lenen   |   Hypotheken   |   iGuru.NL   |   iGuru.BE   |   Informatie   |   Lastminutes  |   Lening vergelijken   |   Nieuws   |   Rente

Achtergronden »

Bespreek  | Bury Add To 
Geplaatst door: anna 2228 dagen geleden
 
 
Na de Verenigde Staten besloot ook Europa onder leiding van Draghi tot Quantative Easing. Een beleid waarbij geld bijgedrukt wordt. Als iets meer beschikbaar wordt, zakt ook zijn waarde. Daar het niet veel meer waard is, krijg je ook niet veel meer om je geld te sparen. Banken kunnen immers niet veel kanten meer op met dit waardeloos product. Bovendien is de vraag klein en het aanbod groot: lenen wordt dus spotgoedkoop. De lage rente dus.
Consumenten zouden in dit scenario geneigd moeten zijn hun middelen uit te geven. Blijkt dat het geld dat men in de V.S. bijvoorbeeld bespaart door de goedkopere olieprijzen, toch niet doorsijpelt naar de economie. Men blijft besparen.
De werkloosheid is bovendien weer toenemend. Volgens de overheid geen vuiltje aan de lucht. Of toch? Het weer zou de boosdoener zijn.
Waarom is de aandelenmarkt dan dusdanig ontploft?
Goedkoop geld is het antwoord. Waar moet een mens blijven met zijn geld, als gewone spaarrekeningen niet enkel onveilig blijken? Het volledige bedrag wordt niet gegarandeerd bij een faillissement …. Maar als het daarenboven dan nog eens goedkoper is om het in je sok te steken?
De waarde van de aandelen is op dit moment allesbehalve gebaseerd op reële economische macro-cijfers. Dit terwijl we één van de langste stierenmarkten in de geschiedenis ingaan. Als men het heeft over “de verbeterde economie” bedoelt men werkelijk: “de beurswaarde van vele aandelen is toegenomen”.
Wat we heden zien zijn geen beleggingen omdat we geloven in de kansen van het bedrijf. Neen, het gaat om pure speculatie. Al dan niet digitaal aangedreven en computergestuurd.
De risico’s worden dus zeer groot. Spitznagel (The Dao of Capital), beweert dat een halvering van de beurswaarde elk moment mogelijk is!
In Europa zien we een gelijkaardig fenomeen : de problemen van de PIGS-landen zijn nog lang niet voorbij. Griekenland is maar één voorbeeld, maar absoluut het meest prangende. De Nederlandse kantorenmarkt is bijvoorbeeld nog niet hervat.
Diverse landen likken nog hun wonden.
Toch scheren de beurzen al hoge toppen. Dit gaat niet meer om een voorsprong op de reële economie. De beurzen zijn in die zin namelijk altijd voorspellers van de toekomst.
Dit gaat wel om een massa mensen die geen blijf meer weten met hun kapitaal. Ze brengen het waar naar het misschien nog kan gedijen. Met het pistool tegen de slapen gedrukt door de overheden.
U weze gewaarschuwd.
En wat men hier of in Amerika besluit het geld weer uit de economie te halen? Dan kan het plots heel snel gaan…
Bronnen:
CNBC, Moneynews, Money CNN, Moneynews II, Reuters

Wie stemden er op dit nieuwsbericht?

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om te reageren of registreer hier.