Beurs   |   Beleggen   |   Geld Lenen   |   Hypotheken   |   iGuru.NL   |   iGuru.BE   |   Informatie   |   Lastminutes  |   Lening vergelijken   |   Nieuws   |   Rente

Achtergronden »

Bespreek  | Bury Add To 
Geplaatst door: anna 1520 dagen geleden
Amerikaanse dollar=schuld en schuld=risico dan is de dollar=RISICO. Toch wil iedereen dollars hebben.
Hij is op dit moment sterk en ondanks het risico door zijn schuld wijst alles in de richting dat hij nog zal versterken. En hoe?
De dollar staat voor een historische uitbraak in een jarenlang patroon. Hij staat er tevens om bekend eens een trend te hebben ingezet te bewegen in lange cyclussen. Hij beweegt zich als een tanker.
De dollar heeft nu de neiging om naar de bovenkant van de historisch gevormde wig uit te breken. De trend ommekeer van een dalende naar een stijgende dollar is dit jaar ingezet.
De dollarindex, graadmeter van de dollar, breekt uit zijn historische wig gevormd sinds 1984. Een stijging van 30% tot 50% zit in de tabellen.
De financiële markten zijn nog altijd gefocust op een nakende renteverhoging. Deze worden algemeen verwacht in de helft van 2015. In werkelijkheid is dit een schouwspel.
De rente zal nooit verhoogd worden. Het enige waar het de centrale bankiers echt om te doen is, is de rente laag houden om de economie te ondersteunen.
De rente verlagen is niet meer mogelijk. Het is zoals de mens die immuun is geworden voor antibiotica.
De laatste 20 jaar hebben bewezen dat er bij de minste economische moeilijkheden door de Federal Reserve gegrepen werd naar renteverlagingen.
Eens dit uitgewerkt was, de rente staat zo goed als op nul, werd bij elk probleem de geldpers aangezet. De Quantetive Easings volgden elkaar op.
Het echte verhaal is de Amerikaanse dollar niet de rente. De laatste 40 jaar heeft heel de wereld Amerikaanse dollars geleend.
Het was voor alles goed. Wereldwijde investeringen in megalomane projecten, infrastructuur, bedrijven en herfinancieringen zijn gebeurd met geleende Amerikaanse dollars.
Wereldwijd hebben bedrijven en investeerders de laatste 40 jaar $9 biljoen geleend. Wanneer je leent in dollars staat dit gelijk aan short gaan op de dollar. Met andere woorden je neemt een positie in die in je voordeel speelt als de dollar daalt.
En hier beginnen de problemen met een stijgende dollar. De eerste tekenen met de Braziliaanse Reaal en de Australlische dollar zijn er al. Wanneer deze gigantische schuldenbubbel begint leeg te lopen zal dit ongekende gevolgen hebben.
Schulden zijn aangegaan met een goedkope dollar en zullen moeten terugbetaald worden met een dure dollar. De overgewaardeerde activa zullen in prijs minderen wat het onderpand doet dalen. Een negatieve spiraal wordt in werking gezet.
De gevolgen tot nu toe voor de opkomende markten zijn onheilspellend. De verwachte stijgende rente in de VS veroorzaakt nu al een kapitaalvlucht uit de groeilanden. Een verzwakking van deze valuta’s is het onvermijdelijke gevolg.
De dalingen zijn nog meer uitgesproken in de olie-exporterende landen zoals Rusland en Mexico als gevolg van de scherpe daling van de olieprijzen. Voor de opkomende markten zal het ook moeilijker zijn om hun schulden af te lossen geprijsd in dure dollars.
De centrale banken kunnen de zaken anders laten uitzien dan ze zijn, maar de gang van zaken zullen uiteindelijk zijn zoals ze zijn.
Ondanks dat de dollar op zich een risico is, blijft hij de veilige haven.
Een wereld overladen met schuld zoekt zijn weg naar de sterkste onder aller zwakke munten.
Echter eens het vertrouwen in de dollar verdwijnt zal goud als echte veilige haven zijn plaats opeisen. Maar nu moet zijn waarde kost wat kost laag gehouden worden.
Een sterke dollar is traditioneel nadelig voor goud. Een gouddaling of een lage goudprijs speelt in het voordeel om de dollar als wereldreservemunt te vervangen.
Goud is de kanarie in de koolmijn.
Bron: The Guardian
 

Wie stemden er op dit nieuwsbericht?

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om te reageren of registreer hier.