Beurs   |   Beleggen   |   Geld Lenen   |   Hypotheken   |   iGuru.NL   |   iGuru.BE   |   Informatie   |   Lastminutes  |   Lening vergelijken   |   Nieuws   |   Rente

Achtergronden »

Bespreek  | Bury Add To 
Geplaatst door: anna 1667 dagen geleden
Nu de OPEC daadwerkelijk de productiequota heeft losgelaten gaat de olieprijs steeds dieper en dieper waarbij de 40 dollar-grens reeds doorbroken werd. De begrotingen van de diverse van deze exporterende landen gaat diep in het rood maar hoe dicht zitten deze landen echt bij hun faillissement indien deze situatie blijft voortduren?
In Parijs probeert men momenteel iedereen op eenzelfde lijn te krijgen omtrent een nieuw klimaatverdrag welke voornamelijk focust op het beperken van de uitstoot van CO2 en de hierbij horende temperatuurstijging. Aangezien deze inspanningen net het gebruik van fossiele brandstoffen aan banden willen leggen zal de uitkomst van dit verdrag in hoge mate de toekomst van de olie bepalen.
Voor vele olie-exporterende landen is de lage olieprijs momenteel een zaak van leven of dood aan het worden door de enorme afhankelijkheid ervan, denken we maar aan Venezuela, Iran, Saoedi-Arabië of Rusland. Hierbij bekijken we dan ook even nader naar enkele landen welke door de lage olieprijs is zeer slechte papieren zitten en hun faillissement snel naderbij zien komen.
Venezuela
Eén van de landen welke het meest afhankelijk is van hoge olie-inkomsten is Venezuela. In dit Zuid-Amerikaanse land werd er indertijd door Chávez rijkdom beloofd aan de gehele bevolking. Waar deze eerste belofte al amper werd waar gemaakt lijkt de afhankelijkheid van deze inkomsten net het omgekeerde teweeg te brengen.
Olie vertegenwoordigt er ongeveer 95% van de export, en de opbrengst van de verkoop levert bijna 66% van de staatsinkomsten op. De gevolgen van de daling heeft dan ook een enorme impact op de begroting en de bevolking. De economie is er ondertussen met 10% jaar gekrompen en de inflatie steeg er tezelfdertijd tot bijna 190%.
Door deze problemen is de kans op een faillissement er ondertussen gestegen tot 92% waarbij het land gerangschikt staat tussen landen als Irak en Libië. De reserves van Venezuela daalden dit jaar tot slechts 15,4 miljard USD welke reeds onvoldoende is om 2016 door te komen. Het komende jaar moet het land reeds 15,8 miljard USD aan aflossingen en rente betalen wat dus de gehele reserve zal opgebruiken.

Om een begroting om in evenwicht te kunnen voorleggen is er een olieprijs van niet minder dan 117 USD/vat noodzakelijk. Zelfs met een snelle stijging, welke niemand verwacht, is het bijna onmogelijk om een dergelijk prijsniveau te halen.
Nabije toekomst
Terwijl het zwarte goud in 2015 bijna een derde verloor van zijn waarde zijn ook de future-markten negatief omtrent de toekomst. Op deze markt waar de toekomstige prijzen worden afgesproken blijft olie de komende 10 jaar onder de 60$, ruim onvoldoende voor diverse landen en tevens een prijsniveau wat slechts zeer korte tijd meer haalbaar is.
Gemiddeld hebben de olieproducerende landen een prijs van 96$ nodig om hun begroting in evenwicht te brengen. Waar de OPEC-landen in 2012 nog een recordinkomst hadden meer dan 1200 miljard dollar is dit ondertussen meer dan gehalveerd tot slechts 510 miljard dollar. De budgettaire situatie is dan ook in vele landen bijzonder precair geworden , aldus Bank of America.
Midden-Oosten
Terwijl er in Midden-Oosten zware problemen dreigen voor onder andere Saoedi-Arabië lijken net de landen met de kleine populaties de meeste flexibele te zijn. Landen zoals Koeweit, Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten lijken er bijzonder goed in te slagen om hun economie snel aan te passen. Dit onder meer door hun troeven als financieel centrum, transport-hub of het toerisme uit te bouwen.
In grotere landen zoals Nigeria (181 miljoen inwoners) of Venezuela (30 miljoen inwoners) lijkt dit niet zo makkelijk te zijn. Hier moeten harde bezuinigingen doorgevoerd worden waardoor er onlusten en politieke omwentelingen op til zijn.
Voor sommige landen zoals Venezuela of Algerije kijken de kredietmarkten nu reeds wanneer deze overkop zullen gaan.
Rusland
Waar Venezuela of Nigeria momenteel een ondergeschikte rol spelen op geostrategisch vlak is dit voor een land als Rusland echter niet het geval. Voor Rusland welke enkele jaren geleden nog enorme inkomsten zag binnen komen dankzij de olie is de pijndrempel momenteel snel dichterbij aan het komen. Voor de Russen zou deze minimumgrens liggen op circa 30 USD welke nu snel naderbij komt.
Terwijl de lage olie kan beschouwd worden als een enorme economisch steunpakket voor de Westerse economieën dreigt net diezelfde lage prijs de stabiliteit van het gehele financiële systeem  te ondermijnen.  Indien deze olieprijs inderdaad de prognoses zal volgen voor de komende jaren zal het risico op fiscale en financiële destabilisatie aanzienlijk toenemen.
Rusland reageerde de afgelopen maanden en jaren reeds met de devaluatie van de roebel en bezuinigingen als reactie op de dalende inkomsten uit olie en andere grondstoffen.
Indien de aankomende winter minder streng zal zijn dan andere jaren welke wel degelijke kan door El Nino dan zou er een sterke terugval in de stookolievraag kunnen komen in het Noordelijk halfrond. Dit zou er voor kunnen zorgen dat de olie richting 20 USD /vat kan gaan. Dit zou zelfs voor een land als Rusland synoniem staan voor een faillissement.
Overzicht winnaars/verliezers

In bovenstaande afbeelding is duidelijk te zien hoe de winnaars zich vooral situeren in de Eurozone, de VS, China en Japan. Aan de andere kant van het spectrum zien we dat Saoedi-Arabië en Venezuela het nog slechts enkele jaren kunnen uithouden met dergelijke prijzen. Voor Koeweit zijn er wel reeds verbeteringen zichtbaar waardoor dit begrotingstekort de komende jaren zal dalen. Voor de Saoedi’s daarentegen is er geen enkele verbetering zichtbaar evenmin als een eventuele omschakeling naar een meer gediversifieerde economie.
Bronnen:
http://www.reuters.com
http://welt.de
http://www.bloomberg.com

Wie stemden er op dit nieuwsbericht?

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om te reageren of registreer hier.