Beurs   |   Beleggen   |   Geld Lenen   |   Hypotheken   |   iGuru.NL   |   iGuru.BE   |   Informatie   |   Lastminutes  |   Lening vergelijken   |   Nieuws   |   Rente

Achtergronden »

Bespreek  | Bury Add To 
Geplaatst door: anna 984 dagen geleden
Het soepele monetaire beleid van de Europese Centrale Bank is wellicht te soepel, althans volgens Nils Smedegaard Andersen, topman van A.P. Moeller-Maersk. De CEO van de scheepvaartgigant doet een oproep aan het adres van Mario Draghi om te stoppen met de negatieve rente omdat het de scheepvaartindustrie in moeilijkheden brengt.
De eigenaar van ’s werelds grootste vrachtvervoerder heeft gesproken, het beleid van de Europese Centrale Bank met zijn negatieve rente is nefast voor de scheepvaart omdat het de consolidatie tussen verwante en niet-verwante bedrijven vertraagt.
Hierdoor zwakt het herstel in deze sector af waardoor er minder handel is, met overcapaciteit en lagere vrachttarieven als gevolg. Volgens Andersen kunnen zwakkere bedrijven nu langer boven water blijven omdat ze goedkoop geld kunnen lenen.
Hierdoor verloopt de consolidatiebeweging een pak trager waardoor bedrijven minder geneigd zijn om de krachten te bundelen om zo de ‘crisis’ te boven te komen. De scheepvaartsector heeft er baat bij dat bedrijven fuseren en samenwerken, het herstel zou in dat geval veel vlotter verlopen.
De sector heeft onvoldoende buffers om meer drempels de baas te kunnen. 2016 is ontzettend slecht van start gegaan door de verlaagde globale vraag. Analisten schatten dat dit jaar 6.000.000 dollar verloren zal gaan voor de gehele industrie.
Politiek
Andersen haalt ook uit naar de politiek, de nodige hervormingen worden nu op de lange baan geschoven omdat politiekers er van uitgaan dat de beleidsmakers van de centrale banken de economische problemen zullen oplossen.
Vele landen hebben te maken met verlaagde concurrentiekracht en weinig investeringen, dit zou structureel moeten worden aangepakt in plaats van beroep te doen op goedkope leningen.
Maersk vervoegt dus het rijtje van criticasters op het gratis geldbeleid van de centrale banken. Eerder lieten Belgische en Nederlandse bankiers ook al weten dat het monetaire beleid uiteindelijk nefast zal zijn voor de economie.
Het ziet er echter naar uit dat de centrale banken hun soepel beleid toch zullen verder zetten tot groot ongenoegen van de scheepvaartindustrie. Zowel in Zweden, Denemarken als Japan zijn ze ervan overtuigd dat negatieve rentes zullen leiden tot economische groei en herstel.
Bronnen: Bloomberg, De Tijd
Foto: Maersk Line – Flickr
Het bericht Deze sector kreunt onder het beleid van de centrale banken verscheen eerst op Beurs.com.

Wie stemden er op dit nieuwsbericht?

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om te reageren of registreer hier.