Beurs   |   Beleggen   |   Geld Lenen   |   Hypotheken   |   iGuru.NL   |   iGuru.BE   |   Informatie   |   Lastminutes  |   Lening vergelijken   |   Nieuws   |   Rente

Achtergronden »

Bespreek  | Bury Add To 
Geplaatst door: anna 1492 dagen geleden
Op 7 mei staan de Britse verkiezingen op de planning. Een onderliggend patroon van diepe onvrede over huidige partijen is daar volop merkbaar. De middenklasse die door de overheid van alle kanten belaagd wordt heeft er genoeg van en dat is terug te zien in politieke onzekerheid.
Prime Minister Cameron van de conservatieven steunt nu nog op de liberalen wanneer een meerderheid dient te worden verkregen. Het lijkt er op dat dit ballonnetje niet meer op gaat aangezien de independance party UKIP de op 2 na grootste partij lijkt te worden met 15%. Zowel de liberalen als de groenen scoren volgens peilingen beide beneden de 10%.
Daarnaast blijkt uit de peilingen dat 50% van de stemmers het niet bepaald eens zijn met en nog geen keuze hebben gemaakt voor de gevestigde partijen. Zij zullen dus pas in het stemhokje beslissen.
Ondertussen komen ook de verkiezingen in de VS van 2016 steeds dichterbij. Ontwikkelingen daar zijn eigenlijk meer schrikbarend dan die van Groot-Brittannië. Niet vanwege grote onzekerheid maar eerder het tegenovergestelde.
Jaar en dag is bekend dat er eigenlijk maar 2 keuzes zijn. Men stemt rood voor de republikeinse olifant of blauw voor de democratische ezel (herkomst hiervan zie onderaan artikel).
Gekeken naar de afgelopen 25 jaar ligt nu al de derde Bush en de tweede Clinton op kop in de race naar het presidentschap.
Meest frappante van alles is dat er niet eens een keuze gemaakt kan worden aan democratische zijde. 330 miljoen inwoners waarvan niet 1 het in zijn hoofd haalt om het gevecht met Hillary aan te gaan. Spreken we hier nog van een democratie?
Clinton wordt omgeven door schandalen, dat dankzij het email debacle een incomplete waslijst is geworden. Daarnaast de Bush dynastie die een rol heeft gehad in de participatie van de VS in WWI, WWII, Korea, Vietnam, Desert Storm en alle oorlogen van de afgelopen 15 jaar. Dit terwijl Bush jr zijn oproep voor Vietnam heeft weten te ontwijken.
Groot-Brittannië dat zal moeten dealen met politieke onzekerheid mag in haar handen klappen van geluk. Verandering en groei is daar nog steeds een mogelijkheid. Een verandering in het Amerikaanse politieke landschap hoeft men niet te verwachten. In die lijn der verwachting mogen we ons gerust wat zorgen maken over het politieke toekomstperspectief van de Verenigde Staten van Europa.
Bronnen: Firstrebuttal, Armstrongeconomics
De democratische ezel kent als eerste zijn ontstaansrecht door tegenstanders van democraat Andrew Jackson die hem in 1828 een ezel noemden. Jackson besloot om het beest op zijn campagne posters te gebruiken in de strijd naar het presidentschap. Later tekende cartoonist Thomas Nast de democratische ezel in een cartoon.
De republikeinse olifant zag het daglicht in eenzelfde cartoon van Nast in Harper’s Weekly in 1874. Hij tekende een ezel in een leeuwenhuid die alle dieren in de dierentuin de stuipen op het lijf joeg. Een van die dieren was de olifant waarop geschreven stond “de republikeinse stem”, sindsdien weet iedereen dat de olifant staat voor de republikeinse partij.
De rood blauw scheiding kwam pas in 2000 tot stand. Ten tijde van de verkiezingen publiceerde The New York Times hun eerste full-color verkiezingskaarten. The Times koos daarbij rood voor de Republikeinen omdat rood en republikein beide beginnen met een r.
Bronnen: Smithsonianmag, TheVerge

Wie stemden er op dit nieuwsbericht?

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om te reageren of registreer hier.