Beurs   |   Beleggen   |   Geld Lenen   |   Hypotheken   |   iGuru.NL   |   iGuru.BE   |   Informatie   |   Lastminutes  |   Lening vergelijken   |   Nieuws   |   Rente

Achtergronden »

Bespreek  | Bury Add To 
Geplaatst door: anna 1329 dagen geleden
In een rapport van J.P. Morgan Asset Management eind 2014 was er sprake van fundamentele verbeteringen in Europa die nog niet volledig verwerkt waren in de waarde van de aandelen op de Europese beurzen.
Een ruim monetair beleid, een zwakkere munt, voortdurende structurele hervormingen en een lagere olieprijs hebben bijgedragen tot een flinke economische groei.
Volgens enkele experts van J.P. Morgan zijn deze verbeteringen anno 2015 voorbij gegaan aan de stijging van Europese bedrijfswinsten, waardoor de waarderingen van Europese aandelen zijn opgelopen.
Wat hen ook is opgevallen, is dat de cyclische binnenlands georiënteerde bedrijven zeer sterk hebben gepresteerd in vergelijking met de algemene benchmark, een stevige out-performance dus. Er wordt verwacht dat deze positieve trend dit jaar zal aanhouden.
De huidige verbeteringen zijn dus ondertussen al ingecalculeerd in de waarderingen van de aandelen. Maar dat wilt niet zeggen dat de positieve vooruitzichten nu zomaar verdwijnen.
Er schuilt namelijk nog een groot opwaarts potentieel voor de Europese bedrijfswinsten ten opzichte van andere markten. Dit zou zowel buitenlandse als binnenlandse investeerders moeten aantrekken om meer geld te investeren in Europa.
Strategen en porfoliomanagers verwachten dat de Europese markten de komende 12 maanden zullen out-performen, maar waarschuwen beleggers dat de rendementen niet zo hoog zullen liggen als begin 2015.
Verder zitten er ook hogere rentetarieven aan te komen in de Verenigde Staten van Amerika die de marktvolatiliteit op de beurzen kan doen toenemen, ook hier moet men rekening mee houden.
De experts van J.P. Morgan gaan in het rapport dieper in op de Franse, Italiaanse, Nederlandse en Duitse aandelenmarkten.
Profiteren van de lage euro
Ondanks een reeds sterke hausse dit jaar, is er nog voldoende ruimte om door te stijgen. De Franse CAC40 noteert nog altijd 19 procent onder de piek van 2007 met een koers-winstratio van 15,5.
Deze verhouding overstijgt wel het 10-jaars gemiddelde van 11,4 maar omdat 70 procent van de omzet van de Franse bedrijven buiten Europa wordt gegenereerd, profiteert deze markt het meest van de gedaalde euro.
Ook de Italiaanse FTSE MIB staat maar liefst 25 procent onder de piek van 2007. Deze markt biedt uitstekende kansen voor beleggers die risico’s willen nemen in een economie die niet alleen een lang verwachte opleving ervaart, maar hopelijk ook een periode van structurele hervormingen.
Banken en technologie
De Nederlandse AEX wordt ook vermeld in het rapport omwille van de aantrekkelijke kansen in de banken- en technologiesector. In deze sector bevinden zich namelijk veel bedrijven van wereldklasse die enorm goed worden beheerd.
Verder heb je de energiebedrijven die 15 procent uitmaken van de AEX. De verwachte koers-winstratio van ruim 17, dat boven het langetermijngemiddelde van 11,5 ligt, wordt wellicht vertekend door de ingestorte winstverwachtingen van oliebedrijven.
Sterke economie
Dan heb je nog de Duitse DAX die volgens de experts gerust nog 33 procent kan stijgen. Hierdoor zou de koers-winstverhouding uitkomen op 13,7.
“Dit is boven het historisch gemiddelde voor een markt die traditioneel gezien erg cyclisch is. Toch is het lager dan voor de meeste andere Europese markten het geval is”, aldus Tilmann Galler van J.P. Morgan Asset Management.
Bronnen: Beursduivel
Foto: Deutsche Boerse

Wie stemden er op dit nieuwsbericht?

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om te reageren of registreer hier.