Beurs   |   Beleggen   |   Geld Lenen   |   Hypotheken   |   iGuru.NL   |   iGuru.BE   |   Informatie   |   Lastminutes  |   Lening vergelijken   |   Nieuws   |   Rente

Achtergronden »

Bespreek  | Bury Add To 
Geplaatst door: anna 1535 dagen geleden
Wie spreekt over investeren in Afrika heeft het al lang niet meer alleen over Zuid-Afrika. Ook andere Afrikaanse landen als Nigeria en Angola hebben zich op de kaart gezet dankzij hun olie. Maar het meest veelbelovende land is misschien wel Ethiopië.
Ethiopische politiekers nemen al geruime tijd beslissingen die bijzonder goede resultaten opleveren voor de economie.
Tussen 2004 en 2014 groeide de economie met 8% per jaar! Het land kende zo de hoogste groei van heel het continent.
Alles begon met Meles Zenawa die in 1991 president werd. Hij keek naar het Verre Oosten voor inspiratie: naar groeiwonders als Japan, Taiwan, Korea, Singapore en Hong Kong.
Zenawi begon een vriendelijk ondernemingsklimaat te creëren met vrijstelling van belasting gedurende de eerste vijf boekjaren en door het schrappen van taksen op de invoer van grondstoffen en machines.
Bovendien is men flexibel met het toekennen van mijnbouwlicenties en buitenlandse investeerders zijn meer dan welkom.
Ook investeerde de overheid fors in onderwijs en transportinfrastructuur. De resultaten mogen er zijn…
Waar in 1990 slechts 20% van de kinderen naar school ging, was dat in 2012 al 94%! Het wegennetwerk op zijn beurt groeide van 26.550 km tot 53.997 km!
De sector van de snijbloemen groeide uit tot een van de belangrijkste van het land. Terwijl in 2003 slechts 3 ton snijbloemen werden uitgevoerd, was dat in 2011 al 50.000 ton!
Cementproductie groeide meer dan dubbel zo snel als het wereldgemiddelde en het land is nu de derde grootste producent van cement in Afrika.
Een andere belangrijke sector is die van de textiel en confectie. Hier snoept Ethiopië klanten af van China en Vietnam.
Hoewel Zenawi in 2012 overleed, blijft de regering zijn ideeën trouw. Je hoeft maar naar de vijfjarenplannen te kijken om te zien dat de dingen in Ethiopië heel anders verlopen dan in de rest van de wereld.
De vijfjarenplannen zijn bijzonder kort, coherent en doelgericht. De overheid kiest enkele sectoren uit die het wil stimuleren: sectoren die gericht zijn op de export, kunnen profiteren van de lage lonen en de reeds bestaande industrie in het land en waar de technologische drempel laag is.
Het plan dat loopt tot 2020 focust bijvoorbeeld op leder- en textielproducten. Deze kunnen gebruik maken van (rest)producten in de landbouwsector.
Bovendien zijn ze arbeidsintensief (wat Ethiopië met zijn lage lonen een voordeel geeft), hebben ze een groot exportpotentiëel en zijn er geen geavanceerde technologieën voor nodig.
Ethiopië gaat bijzonder intelligent te werk in het uitbouwen van haar economie. Het zou niet verbazen als deze economie een succesverhaal wordt als China of zelfs Singapore!
Bron: QZ
Foto: Publiek domein

Wie stemden er op dit nieuwsbericht?

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om te reageren of registreer hier.