Beurs   |   Beleggen   |   Geld Lenen   |   Hypotheken   |   iGuru.NL   |   iGuru.BE   |   Informatie   |   Lastminutes  |   Lening vergelijken   |   Nieuws   |   Rente

Achtergronden »

Bespreek  | Bury Add To 
Geplaatst door: anna 1588 dagen geleden
De grootste economie van de Eurozone, Duitsland, slaagde er in om in het eerste kwartaal van 2016 de economische groei te verdubbelen. Dit in grote mate door de toegenomen consumptie voortkomend uit het gulle monetaire beleid van de Europese Centrale Bank.
Afgelopen vrijdag maakte het Duitse Federaal Statistisch Bureau deze cijfers bekend waarbij er een kwartaalgroei van 0,7% werd genoteerd, dit in vergelijking met 0,3% in het vierde kwartaal van 2015. Ironisch genoeg zijn het voornamelijk de Duitse politici welke het huidige beleid van de ECB bekritiseren.
Voornamelijk de manier waarop de ECB inflatie probeert te creëren en de onconventionele methodes om de groei aan te wakkeren zijn een doorn in het oog van de Duitsers. Wolfgang Schäuble, de Duitse minister van financiën is één van de grootste tegenstanders, niet enkel tegen het huidige beleid maar ook tegen andere belangrijke dossiers zoals de Griekse schuldencrisis. Nochtans geniet het land volop van de voordelen ervan op dit moment.
Op een moment dat de wereldeconomie terug in de problemen lijkt te komen blijft Duitsland sterk presteren waarbij het nochtans heeft af te rekenen met een zwakker wordende China. China is één van de belangrijkste exportlanden voor de Duitse economie waarbij er zeker gevolgen toe te schrijven zijn aan de vertragende Chinese economie.
Sinds de Europese schuldencrisis in 2009 werden er tal van maatregelen genomen door de ECB om de groei te stimuleren. Onder andere de invoering van de negatieve rente en een enorm opkoopprogramma brachten tot op heden amper resultaat. Meer en meer economen zien het huidige beleid slechts als een pleister op een gapende wonde welke nog steeds niet werd aangepakt.
Door de sterke en lange groei van Duitsland is het voor hen een stuk makkelijker om het beleid van de ECB in vraag te stellen. Het land is in tegenstelling tot Spanje of Portugal veel minder afhankelijk van de kredietmarkten waarbij het zonder beperkingen kan lenen aan een negatieve rente. Ook het verleden blijft nog steeds een rol spelen waarbij men een sterke munt blijft nastreven.
In eerste instantie werd de euro in de markt gezet als een soort Duitse Mark met een zelfde sterkte en reputatie. Ondanks deze doelstellingen is de euro dit scenario niet gevolgd waarbij er een te groot verschil lijkt te zijn tussen het Noorden en het Zuiden van de Eurozone. In tegenstelling wat men eerst dacht waarbij de Zuidelijke landen een sterkere economie zouden krijgen is men hier helaas niet in geslaagd. Dit mede door het ontbreken van een fiscale en politieke unie.
Een andere vraag is hoe lang deze gehele situatie nog kan blijven bestaan. De Griekse problemen zijn nog steeds niet opgelost, landen als Spanje, Italië en zelfs Frankrijk verkeren nog steeds in de gevarenzone en de gehele wereldeconomie heeft al betere tijden meegemaakt. In een doemscenario voor de euro zullen de Duitsers nog het meest genoten hebben van de euro waarbij men snel kan overschakelen naar een nieuwe Duitse Mark. Dit in tegenstelling tot de Zuiderse landen welke nochtans zouden moeten kunnen profiteren van dit monetaire beleid. Deze Zuidelijke periferie stapelt daarentegen nog steeds de schulden op waarbij de geloofwaardigheid hiervan niet eeuwig kan blijven duren.
http://www.cnbc.com
 
 
Het bericht Dit land bekritiseert en profiteert tegelijk het meest van ECB-beleid verscheen eerst op Beurs.com.

Wie stemden er op dit nieuwsbericht?

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om te reageren of registreer hier.