Beurs   |   Beleggen   |   Geld Lenen   |   Hypotheken   |   iGuru.NL   |   iGuru.BE   |   Informatie   |   Lastminutes  |   Lening vergelijken   |   Nieuws   |   Rente

Achtergronden »

Bespreek  | Bury Add To 
Geplaatst door: anna 1470 dagen geleden
Zonne-energie is tegenwoordig niet enkel meer een opkomende technologie maar eerder big business. De strijd met olie is in de meer zuidelijke landen reeds beslecht en ook in de meer noordelijk gelegen landen is zonne-energie competitief.
In tal van landen worden er massale investeringen gedaan in milieuvriendelijke technologieën waarbij fotovoltaïsche cellen overal opduiken. Waar het Midden-Oosten in eerste instantie amper investeringen deed door de grote hoeveelheden olie is ook hier een kentering merkbaar. Eén land met een nochtans uitstekende ligging blijft echter hopeloos achter, namelijk Spanje….
Spanje, een land gekend voor de vele zon, heldere dagen en tal van ruimte om deze te installeren blijft hopeloos op het vlak van zonne-energie. Vorig jaar installeerde het land slechts 51MW aan fotovoltaïsche cellen. Dit terwijl uitgerekend in Spanje dit goedkoper is dan alle andere energievormen.
Het is ironie ten top dat het zuidelijk gelegen Spanje amper investeringen hierin doet terwijl Duitsland een veelvoud hiervan installeert ondanks de slechtere geografische ligging. Wereldwijd werd er in 2015 een recordhoeveel aan milieuvriendelijke energie bijgeplaatst. Dit ter waarde van maar liefst 161 miljard dollar aan zonne-energie en 110 miljard dollar aan windenergie.
China spant de kroon met een bijkomend geïnstalleerd vermogen van 15200MW, Japan 11000 MW (onder meer door de dalende investeringen in kernenergie), de Verenigde Staten 7300MW, het Verenigd Koninkrijk 3500MW, Duitsland 1450MW en Frankrijk 450MW. De Spaanse cijfers (49MW) zijn dan ook bijzonder pijnlijk.
De reden hiervoor zouden de administratieve belemmeringen en het grote gelobby van concurrenten zijn. Eerlijkheidshalve moet wel gesteld worden dat vele inwoners toch zonnepanelen installeren, echter op illegale wijze.
Op wereldschaal was Europa eind 2015 goed voor een aandeel van 16%, dit echter sterk verschillend van regio tot regio. Duitsland is absoluut koploper met een gecumuleerd vermogen van ongeveer 40 GW. Hierbij moet het land enkel China laten voorgaan met 45GW. In Scandinavië daarentegen is wind-en waterenergie op veel grotere schaal aanwezig waarbij onder meer Noorwegen reeds 99% van zijn productie opwekt via milieuvriendelijke alternatieven.
Volgens de Duitse-en Zwitserse Nationale Bank zal zonne-energie tegen 2050 zelfs de primaire energiebron zijn op wereldschaal. Tegen deze tijd zullen de traditionele partners ironisch genoeg subsidies nodig hebben om te blijven overleven.
Deze metamorfose is reeds merkbaar bij tal van bedrijven. Onder meer bij de grootste oliemaatschappij ter wereld, Saudi Aramco. Deze heeft een samenwerking opgestart met Showa Shell Sekiyu om onderzoek te doen naar de technologische en economische aspecten voor de productie van zonnepanelen. Saoedi-Arabië streeft er namelijk naar om bijna 9,5 Gigawatt te installeren in de nabije toekomst om zodoende te exporteren naar andere landen.
Bronnen:
http://www.bez.es
 

Wie stemden er op dit nieuwsbericht?

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om te reageren of registreer hier.