Beurs   |   Beleggen   |   Geld Lenen   |   Hypotheken   |   iGuru.NL   |   iGuru.BE   |   Informatie   |   Lastminutes  |   Lening vergelijken   |   Nieuws   |   Rente

Achtergronden »

Bespreek  | Bury Add To 
Geplaatst door: anna 1830 dagen geleden
Als de interesten te hoog zijn worden er minder kredieten verstrekt en wordt er meer gespaard. Als de interesten laag staan gebeurt net het omgekeerd en wordt de economie gestimuleerd door het hogere uitgavenpatroon. Maar wat gebeurt er als de interesten voor lange tijd negatief blijven?
In Denemarken is de rente reeds lange tijd negatief waarbij het een precedent vormt in de moderne economische wereld. Het is dan ook een voorbeeldcase geworden voor andere centrale banken wereldwijd wat de gevolgen zijn van een dergelijk economisch beleid in een gezonde economie.
Eén van deze vaststellingen is dat de spaarquota van de private sector hoger is dan voor het negatief maken van de rentes (2012). De investeringen in de private sector zijn gedaald en de economie is er verzeild geraakt in een zogenaamde “low-growth crisis”. De laatste inflatiecijfers tonen aan eveneens aan dat de prijzen er gestagneerd zijn. Dit aldus onderzoek van Handelsbanken.
Terwijl centrale banken wereldwijd aan het experimenteren geslaan zijn met negatieve rentes biedt dit Scandinavische land een unieke kijk op lange termijn wat dit alles met de economie doet.
Denemarken heeft in totaal ongeveer een circa 525 miljard euro aan spaargeld (inclusief pensioenen). De economische logica welke gehanteerd werd in het verleden toont aan dat naarmate de rente zakt het uitgavenpatroon stijgt. Deze logica lijkt echter te vervallen bij een negatieve rente. Dit doordat bedrijven en consumenten dit monetaire beleid interpreteren als een crisis. Door het gevaar op een onvoorspelbare toekomst stijgt vervolgens de spaarquota. Dit zorgt net voor het omgekeerde effect dan hetgeen wat men hoop te bereiken.
Macro-economische data van de Deense overheid tonen aan dat de private sector nu ongeveer een 16,1% van de BNP bedraagt, dit komende van 18,1%. Daarnaast is het totaal aan gespaard kapitaal gestegen van 21,3% naar 26%.
De Deense centrale bank benadrukt echter dat het monetaire beleid er in slaagde om te doen wat men voor ogen had, namelijk de Deense Krona stabiel te houden ten opzichte van de euro. De munt komt er onder zware druk te staan om los te bereken ten opzichte van de euro. Een scenario wat ook Zwitserland overkwam waarbij het in tegenstelling tot de Deense centrale bank wel de koppeling los liet en een enorme appreciatie van de munt zag gebeuren.
De Denen konden dit voorkomen waardoor de handel met de eurozone kon gestabiliseerd worden. Dit echter ten koste van het rentebeleid waarbij er zwaar in het rood gegaan werd tot zelfs -0,75%. Ook het opkopen van overheidsobligaties werd aan banden gelegd en de muntvoorraden werden opgebouwd tot maar liefst 40% van het BNP. Dit alles zorgde voor een stabilisatie waardoor de economie gestabiliseerd werd.
Ondertussen blijft de groei in het Denemarken echter zwak waarbij vorige week een verdere daling werd aangekondigd tot 1,1% op jaarbasis (komende van 1,9%). De inflatie is er volledig gestagneerd onder de 1% wat problemen op langere termijn met zich meebrengt. Daarnaast is er een vastgoedzeepbel ontstaan door de extreem lage rentes.
Het enige lichtpunt is dit hele verhaal is het gestegen aantal terugbetalingen doordat de Denen erin slagen om makkelijker hun kredieten af te betalen. Vele Scandinavische banken bereiden zich echter voor op een langdurige periode van negatieve rentes. Er wordt dan ook gekeken naar alternatieve inkomsten bronnen door diverse banken om rendabel te blijven op termijn.
Bronnen:
http://www.bloomberg.com
 
 
Het bericht Dit land is testcase voor gebruik van langdurige negatieve rentes verscheen eerst op Beurs.com.

Wie stemden er op dit nieuwsbericht?

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om te reageren of registreer hier.