Beurs   |   Beleggen   |   Geld Lenen   |   Hypotheken   |   iGuru.NL   |   iGuru.BE   |   Informatie   |   Lastminutes  |   Lening vergelijken   |   Nieuws   |   Rente

Achtergronden »

Bespreek  | Bury Add To 
Geplaatst door: anna 1444 dagen geleden
Het is de metaalbelegger vast niet ontgaan: koper gaat de dieperik in. Reden tot paniek of normale correctie?
De koperprijs dook zonet onder de bodemprijs van 6 jaar geleden. Zowel de fysieke als futuresmarkt staat zwaar in het rood. In 2015 verloor het metaal maar liefst 15% van haar waarde.

Alle signalen leiden naar de rode beurzen in China: dat land is en blijft zowel de grootste producent als grootste afnemer van koper. De plotse beurscrash en de drastische maatregel van de overheid om de belangrijkste aandelen te schorsen hebben investeerders overtuigd om hun koper en futures te dumpen.
Men verwacht immers dat de domestieke vraag zal imploderen, zolang de Chinese beurs niet is gestabiliseerd. En dat kan nog wen een tijdje duren. Futures contracts worden daarom en masse van de hand gedaan. Maar liefst 30% van de futurescontracten werden op twee dagen tijd gedumpt.
Hiermee is de achilleshiel van koper als metaalbelegging meteen blootgelegd: de volatiliteit van de Chinese beurs. China is immers goed voor maar liefst 40% van de wereldwijde vraag naar koper. Een meltdown, en zelfs een slowdown van de Chinese economie heeft dus onmiddellijk zware gevolgen voor de koperprijs.

Bovendien heeft China de voorbije 5 jaar strategische koperreserves aangelegd. Waar zij in 2009 nog 4% van de wereldreserve in koper aanhielden, is dat in 2015 maar liefst 38%.
Met die strategische voorraad speculeerden de Chinezen op een plotse koperschaarste door economisch zwaar weer op de internationale markten, waarna zij hun reserves met ruime yields zouden kunnen verkopen aan de Europeanen en de Amerikanen.
De implosie van de Chinese beurzen heeft dat plan nu gedwarsboomd. De Chinese industrie zal de komende jaren wellicht gevoelig minder koper nodig hebben, terwijl de productie stabiel blijft.
Of het over en uit is voor koper is nog maar de vraag. Het metaal blijft erg belangrijk in elektrische toepassingen en bedradingen, inclusief de automotive en electronica. Het is echter niet geheel duidelijk of er de komende jaren alternatieven op de markt zullen worden gebracht die betere geleiders vormen.
Zo werkt Tesla alvast aan mogelijke alternatieven voor koper als bedrading en geleider voor haar elektrische wagens. Ook de producenten van windturbines zijn op zoek naar alternatieven, zoals copper clad steel, copper clad aluminium, en koolstofgeleiders.
De markt van de elektrische geleiders ligt dus nog volledig open in de toekomst. Maar dat het volledige prijsparadigma van koper nu veranderd is, maakt het metaal weer aantrekkelijk voor de industrie.
Dat koper nu nog goedkoper is geworden dan haar alternatieven die nu al op de markt zijn, alsook een tegenvallende productie in Q1 van 2015, zal de prijs wel een beetje kunnen stutten. Maar het blijft een goede les in de koperen valkuilen.
Bron: Mining.com

Wie stemden er op dit nieuwsbericht?

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om te reageren of registreer hier.