Beurs   |   Beleggen   |   Geld Lenen   |   Hypotheken   |   iGuru.NL   |   iGuru.BE   |   Informatie   |   Lastminutes  |   Lening vergelijken   |   Nieuws   |   Rente

Achtergronden »

Bespreek  | Bury Add To 
Geplaatst door: anna 1311 dagen geleden
Waar de Griekse saga zowel de politieke als de financiële wereld 5 jaar bezig heeft gehouden, komt D-day vermoedelijk één van de komende dagen, mogelijks zelfs in de loop van woensdag tijdens een vergadering van de ECB.
Waar investeerders en debiteuren uitkijken naar de komende dagen/uren zijn volgende dingen alvast glashelder op papier:

Griekenland moet 1,7 miljard USD terugbetalen aan het IMF deze maand
In juli en augustus moet Griekenland bijna 6,8 miljard euro terugbetalen aan de ECB
Het steunprogramma ter waarde van 7,2 miljard euro loopt eind juni af. Griekenland heeft deze laatste schijf uitdrukkelijk nodig om het IMF te kunnen terug betalen. Zonder dit geld is Griekenland gegarandeerd failliet, bij uitbetaling is dit pas eind juli/eind augustus.

Met de mislukte onderhandelingen in het achterhoofd het afgelopen weekend en de komende vergaderingen in het vooruitzicht is het de Duitse overheid actief beginnen plannen op welke manier een Griekse default georganiseerd kan worden.
Waar dit in andere Europese landen nog niet volledig lijkt doorgedrongen te zijn is het voor Griekenlands grootste schuldeiser ondertussen tijd geworden om de balans op te maken. Slechts een waterkans kan dit nog tegenhouden. Bij een default komt daarbovenop nog de politieke rekening voor bondskanselier Merkel. Aangezien Duitsland met voorsprong de belangrijkste economie binnen de eurozone is op dit moment kan dit nog voor bijkomende problemen zorgen bij een Griekse default.
Door het gebrek aan een uitstapmogelijkheid uit de euro in combinatie met de vele verschillende meningen binnen de eurozone zijn diverse scenario’s mogelijk. Deze gaande van dubbele munten, een georganiseerde Grexit tot de volledige chaos.
Wat nog minder duidelijk is, is degene die daadwerkelijk het nieuws zal bekend maken dat Griekenland officieel failliet verklaard wordt. Is dit moment weggelegd voor Griekse eerste minister Tsipras, voorzitter van de ECB Mario Draghi, EU president Donald Tusk of nog iemand anders.

Afgaande op investeerders, schuldeisers, overheden en voormalige defaults zijn dit de mogelijke scenario’s de komende weken:
Scenario 1 – Grexit vermeden
Na het harde pokerspel volgende op de overwinning van de Syriza partij in januari slaagt het duo Tsipras-Varoufakis er daadwerkelijk in om op de valreep geld op te halen en/of een schuldherschikking te bekomen. Door dit succes kan Syriza de volle pot binnenhalen, echter Griekenland blijft met een incompetente economie zitten elke gedoemd is om in de toekomst toch nog overkop te gaan.
In ruil voor deze schuldherschikking is Tsipras quasi zeker verplicht om volledig te dansen naar de pijpen van de schuldeisers welke kunnen uitmonden in nieuwe verkiezingen (en problemen). De kans dat de grootste schuldeiser Duitsland hiermee akkoord gaat is echter zeer klein na vorig weekend. Tevens is het democratisch draagvlak voor een dergelijk scenario in vele Europese landen niet meer voldoende om dit te bereiken. Of om dit eenvoudig uit te drukken zoals een Italiaanse official na afgelopen weekend verklaarde: “Italië zal nooit akkoord gaan om een rianter pensioenstelsel dan het eigen stelsel te gaan betalen in een ander land”.
Scenario 2: Georganiseerde default binnen de eurozone
Verwijzend naar de euro-reglementen en voornamelijk naar het gebrek aan een exit-optie blijft Griekenland binnen de eurozone echter hierbij kan het 2 mogelijke kanten opgaan. Een normalisatie van de situatie is echter de komende jaren niet aan de orde.

 
Scenario 2a: Kapitaalcontroles
Er worden kapitaalcontroles ingevoerd op geldtransacties, welke eventueel op termijn kunnen versoepeld worden (cfr. Cyprus). Waar 60-75% van de Grieken ten allen koste in de eurozone wil blijven is dit een scenario dat perspectieven biedt. Vermoedelijk zullen er nieuwe verkiezingen komen na de toenemende democratische druk. Hierbij slaagt Tsipras erin om een pro-Europese coalitie te vormen waarbij Griekenland langzaam herstructureert, met jarenlange kapitaalcontroles voor de Griekse inwoners en bedrijven. De kans op nog een bijkomende recessie is hierbij niet uit te sluiten.
Scenario 2b: Herstructurering / default Griekse banken
Na het overkop gaan van vele Griekse banken en instellingen wordt Griekenland daadwerkelijk gedwongen tot herstructureringen. Hierbij springt de eurozone bij om dit mogelijk te maken om de totale chaos te vermijden in dit geografisch strategische gelegen land.
Door de eventuele herstructureringen blijft Griekenland echter voor lange tijd afgesloten van de kapitaalmarkten. Door het overkop gaan van vele Griekse banken gaat het weinige Griekse spaargeld dat nog over is in rook op. Griekenland wordt gedegradeerd tot een derdewereldland waarbij voedselhulp een dagelijks gegeven wordt voor miljoenen Grieken en dit voor jarenlang. Het heropbouwen van de Griekse economie moet van 0 beginnen, echter de vorige Griekse faillissementen leren dat Griekenland hier nog nooit in slaagde.
Scenario 3: Chaos / Catastrofe
Het doemscenario wordt werkelijkheid en Griekenland verlaat de eurozone met een massale default tot gevolg. Hierbij breken grote volksprotesten uit, waarbij de Griekse overheid de schuld volledig op de Duitsers probeert te schuiven (als grootste schuldeiser).
Door het gebrek aan hup is Griekenland gedwongen om jaren in bittere armoede te leven voordat er terug sprak kan zijn van enige structuren. Corruptie viert er verder hoogtij en het strategisch belangrijke land wordt een financieel moeras voor decennia, hierbij mogelijks landen als Italië, Portugal en Spanje meesleurend in de problemen.
Deze default zal de grootste worden in de geschiedenis van het moderne Europa waarbij de wereldeconomie een nog grotere schok krijgt dan na Lehman Brothers. Het grote gevaar hierbij is de besmetting naar landen als Italië en Spanje. Indien deze mee in de problemen geraken is de eurozone zelf gedoemd om te mislukken waarbij alle mogelijke gevolgen denkbaar kunnen worden.
Een vertrek van Griekenland uit de EU en de NATO is hierbij eveneens mogelijk waarbij Vladimir Poetin het Europese land op een schaaltje krijgt opgediend met alle verdere gevolgen van dien.

 
Bronnen:
http://www.bloomberg.com
http://zeit.de
http://welt.de
http://www.ekathimerini.com/

Wie stemden er op dit nieuwsbericht?

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om te reageren of registreer hier.