Beurs   |   Beleggen   |   Geld Lenen   |   Hypotheken   |   iGuru.NL   |   iGuru.BE   |   Informatie   |   Lastminutes  |   Lening vergelijken   |   Nieuws   |   Rente

Achtergronden »

Bespreek  | Bury Add To 
Geplaatst door: anna 1474 dagen geleden
Een taks op financiële transacties, de zogenaamde “Tobintaks” is al jaren onderwerp van gesprek tussen politici. Onder druk van de financiële wereld leek deze echter een stille dood te sterven. Duits minister van Financiën Wolfgang Schäuble wil dit echter voorkomen en brengt de taks terug ter sprake op de bijeenkomst van de G20.
De taks was oorspronkelijk bedacht door econoom en Nobelprijswinnaar James Tobin aan wie de Tobintaks ook zijn naam te danken heeft. Het initiële doel was om speculatieve valutatransacties te ontmoedigen door hierop een heffing te leggen. Dit zou op zijn beurt zorgen voor stabielere wisselkoersen en daardoor de internationale handel bevorderen.
Deze originele bedoeling dekt echter niet langer de lading van de huidige Tobintaks die nu is vervallen tot een taks op alle soorten financiële transacties. Dit kan gaan van valutahandel tot handel in obligaties en aandelen. Na forse kritiek en lobbywerk van grote financiële spelers dat deze taks het financieel systeem zou ontwrichten, verdween de taks echter uit de publieke aandacht.
Op de G20-top die vandaag plaatsvond in het Chinese Chengdu wil de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble deze taks terug ter sprake brengen bij zijn collega’s. Niet tegenstaande dat de internationale gemeenschap volgens hem al vooruitgang heeft geboekt op vlak van de strijd tegen fiscale fraude is er nog progressiemarge op het vlak van belastingen. Hierin zit volgens de Duitser een ideale plaatse voor een taks op financiële transacties.
Een eerdere poging om dit in de EU in te voeren zorgde voor een splitsing in een kamp dat wou meewerken en een kamp dat de taks niet genegen was. Het Europa van meerdere snelheden was ook toen, lang voor er sprake was van een Brexit, duidelijk aan de orde. Het pro-kamp, waartoe ook ons land behoorde, zou eind 2014 tot een akkoord moeten zijn gekomen maar slaagden daar uiteindelijk niet in. Onder meer door onenigheid waarop Estland zich terugtrok uit de onderhandelingen.
Of de taks er ooit zal komen, op niveau van de EU of wereldwijd, is nog maar de vraag. Ook de impact van zo een belasting blijft onduidelijk. Dit zowel op de financiële markten als op de algemene werking van de economie. Zo staat iedereen, voorstanders en tegenstanders, wel klaar met hun plausibele uitleg waarom de tak er wel of niet zou moeten komen. Wel staat vast dat de kleine, particuliere belegger weer de dupe zou worden van een zoveelste belasting na al enkele koude douches als de beurstaks, de speculatietaks en de verhoging van de roerende voorheffing.
Bron: De Tijd
Foto: 11.be

Wie stemden er op dit nieuwsbericht?

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om te reageren of registreer hier.