Beurs   |   Beleggen   |   Geld Lenen   |   Hypotheken   |   iGuru.NL   |   iGuru.BE   |   Informatie   |   Lastminutes  |   Lening vergelijken   |   Nieuws   |   Rente

Achtergronden »

Bespreek  | Bury Add To 
Geplaatst door: anna 1835 dagen geleden
Wanneer het op monetaire versoepeling aankomt, kunnen we gerust stellen dat Japan de absolute kampioen is. Volgens ZeroHedge heeft het land in de dertigjarige deflatoire periode al negen keer QE toegepast. Zonder enig teken van succes, trouwens:”De financiële bubbels in Japan zijn in 1989-1990 gebarsten. In die tijd heeft Japan weinig tot geen groei gekend.”
De rente staat sinds dat moment op nul en Japan heeft al zoveel gebruik gemaakt van de geldpers:”(…) dat de geldhoeveelheid nu gelijk staat aan 50% van het BBP.”
Voor de duidelijkheid, volgens de laatst beschikbare cijfers wil dat zeggen dat er nu voor 2 450,5 biljoen aan Japanse yen aanwezig is in de economie!
ZeroHedge:”Japan heeft bewezen dat je een schuldenbubbel niet kan bestrijden door schulden goedkoper te maken. De feiten zijn voor iedereen zichtbaar. Al heeft dat centrale banken niet tegengehouden om hetzelfde gefaalde beleid toe te passen om hun zorgen over de deflatie weg te nemen.”
Volgens de website hebben alle centrale bankiers in totaal al meer dan 500 keer de rente naar onder aangepast en meer dan 11 biljoen USD aan geld gedrukt. Dat is iets meer dan 86% van het BBP van de eurozone of bijna het dubbele van de buitenlandse schulden van de Verenigde Staten!
En, wat hebben we ervoor in de plaats gekregen. Niets. Of, nee, dat is niet helemaal waar want we krijgen:”(…) armzalige groei en chronisch hoge werkloosheid. Hoe je het ook draait of keert, het “herstel” (sic) na 2008 is de zwakste sinds de Tweede Wereldoorlog.”
Wat dat betekent, wordt je pas duidelijk als je een klein stapje achteruit neemt. Een economische groei van enkele tienden van een procentpunt wordt gevierd alsof we daarmee blij mogen moeten zijn.
Je zal je maar afvragen waarom niet dezelfde hoeveelheid aandacht werd geschonken in de tijd van de dotcombubbel: hoeveel bedrijven zijn er opgeslokt, failliet gegaan of hoeveel beleggers zagen hun aandelen waardeloos worden?
Heel even was er sprake van paniek onder investeerders maar daarna was het business as usual. Geen overheid of centrale bank die kwam vragen hoe het ging met de aandeelhouders. Zelfs geen bloemen!
Het tegendeel is dan weer wel waar: hele landen en economieën dreigen in te storten als de obligatiemarkt het begeeft. Dat is dan ook de reden waarom de ECB, de Fed en Japanse centrale bank (BoJ) zich schrap zetten wanneer obligaties worden bedreigd. Zo snap je ook waarom ze inflatie nastreven – ook al wijzen historische data erop dat schulden goedkoper niets structureels verandert, zoals eerder vermeld.
“Dat is ook waarom de wereldwijde obligatiemarkt in de voorbije vijftien jaar drie keer groter is geworden: wanneer de tijd is gekomen om te betalen, hebben failliete overheden geen andere keuze dan nog meer schulden aan te gaan om de obligatiehouders terug te betalen”, meent ZeroHedge.
De website besluit vervolgens dat de huidige bubbel tien keer groter is dan de vorige financiële crisis van 2008 toen 50 tot 60 biljoen USD in rook is opgegaan:”2008 is een lachertje vergeleken met deze zeepbel.”
bron: ZeroHedge
 

Wie stemden er op dit nieuwsbericht?

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om te reageren of registreer hier.