Beurs   |   Beleggen   |   Geld Lenen   |   Hypotheken   |   iGuru.NL   |   iGuru.BE   |   Informatie   |   Lastminutes  |   Lening vergelijken   |   Nieuws   |   Rente

Achtergronden »

Bespreek  | Bury Add To 
Geplaatst door: anna 1148 dagen geleden
De 312 miljard euro aan euro-schulden welke lager dan -0,3% noteren tonen aan welke harde weg de Europese Centrale Bank op lijkt te gaan, namelijk een nieuwe verlaging welke de rente nog dieper onder de nullijn zal brengen. Dit zou helaas een nieuw dieptepunt zijn in de nasleep van de financiële crisis en zeker in een economische zone van deze grootteorde.
De druk op de ECB neemt snel toe om de rente verder te verlagen mede door de uitspraken van Mario Draghi vorige week waarbij hij zei dat er gesproken werd over een onbepaalde reductie van de rente in de toekomst. Zowel Deutsche Bank AG en BNP Paribas SA gaan uit van een verdere verlaging in de nabije toekomst. Deze zou mogelijk in december komen na een evaluatie van de effecten van het net uitgebreide QE-programma.
Als voorloper welke richting de rente uit kan gaan kan er gekeken worden naar de grootste economie van de eurozone, namelijk Duitsland. Op deze grafiek van Bloomberg is duidelijk zichtbaar dat deze steeds dieper blijft wegzakken ondanks de historisch lage rente. Waar de Duitse rente oorspronkelijk nog boven de ECB uitkomt zal deze in de toekomst snel terug samenkomen op een nieuwe dieptepunt.

De financiële markten zijn over het algemeen nog rustig over de vooruitzichten van de ECB maar des te ongeruster over de bevestiging van de negatieve tendens welke volop op de voorgrond komt. Waar het afgelopen jaar er een sterke rally plaats vond op de beurzen werd deze grotendeels kunstmatig gecreëerd. Helaas lijkt het er nu op dat de stemming op de beurzen nu al volop aan het keren is vooraleer de reële economie terug echt begint te groeien. Aangezien de beurzen altijd minimaal enkele maanden voorlopen op de reële economie kan dit een uiterst negatief signaal vormen voor de komende kwartalen.
Het risico op een groter drama is daarbovenop groot aangezien de centrale banken eenvoudigweg geen enkel middel meer over hebben om de economie te stimuleren. De rentetarieven staan reeds op een dieptepunt en een valutaoorlog is reeds grotendeels uitgevochten. Geld bijdrukken lijkt nog een optie maar dit wordt reeds op grote schaal toegepast zonder enig effect (en ook dit laat sporen na op termijn).
Bij een eventuele nieuwe crisis zal deze dan ook volledig uitgezweet moeten worden in plaats van deze te milderen zoals de vorige. Waar dit op zich reeds slecht nieuws is zal dit dan nog samenvallen met de schulden aangegaan in 2007-2015 welke niet langer kunnen uitgesteld worden. Het aankomende jaar zal hoe dan ook bepalend zijn voor de toekomst van de eurozone. Het klinkt des te pijnlijker maar beter nu de korte pijn dan een langgerekte doodsstrijd van nog maar een decennium voor de Europese economie.
Bronnen:
http://www.bloomberg.com
 

Wie stemden er op dit nieuwsbericht?

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om te reageren of registreer hier.