Beurs   |   Beleggen   |   Geld Lenen   |   Hypotheken   |   iGuru.NL   |   iGuru.BE   |   Informatie   |   Lastminutes  |   Lening vergelijken   |   Nieuws   |   Rente

Achtergronden »

Bespreek  | Bury Add To 
Geplaatst door: anna 1175 dagen geleden
Opnieuw waarschuwt een CEO met een enorm investeringsbedrag omtrent een aankomende recessie in de Verenigde Staten (en in navolging wereldwijd). Deze maal gaat het over Jim Rogers, CEO bij het Amerikaanse Rogers Holding.
Jim Rogers waarschuwde dit weekend ervoor dat de Amerikaanse economie 100% zeker in een recessie zal belanden binnen het jaar. Een uitspraak gebaseerd op zowel macro-economische data als op de gebeurtenissen die nu reeds gaande zijn. Afgaande op historische data is het nu bijna 7-8 jaar geleden dat de laatste recessie plaats vond in de Verenigde Staten. Grote recessies vinden normaal gemiddeld elke 7-8 jaar plaats, kleinere elke 4 jaar.

Dow Jones Industrial (1976-2016)
Een gebeurtenis die voorlopig niet plaats vond en absoluut niet op een goed moment zou komen. Indien men de wereldeconomie niet onder een enorme berg geld had bedolven met behulp van QE-programma’s, lage rentes en een enorm vrijgevig monetair beleid, dan was dit vermoedelijk wel reeds gebeurd.
De keerzijde van deze stimulusprogramma’s die voor het grote publiek nog onbekend zijn, is dat deze helaas niet zo gratis zijn als men altijd beweert. Enerzijds hebben de overheden enorme schulden opgebouwd om deze mogelijk te maken. Anderzijds is dit geld vervolgens in de reële economie geraakt bij bedrijven en consumenten die als kers op de taart hier ook nog eens grote schulden mee maakten.
De kans dat de volgende recessie gebaseerd zal zijn op een schuldenbubbel is dan ook niet ondenkbaar. Niettegenstaande deze onheilsberichten schatten andere economisten de kans op een recessie volgend jaar in op slechts 33%. Afgaande op grote economische cycli zou deze nochtans hoger zijn dan men denkt.
De kans dat de dollar er onderdoor zou gaan bij een eventuele recessie is echter zeer klein. Ondanks de verwoede pogingen van China en Rusland zal de dollar de komende decennia de belangrijkste munt blijven. Waar de Euro bij de oprichting ervan direct een deel van de markt overnam is deze door het monetaire beleid en de zwakke economie niet bij machte om een gelijkaardig vertrouwen op te wekken bij de beleggers als de Amerikaanse dollar.
Dit komt voor een deel door het monetaire beleid maar ook door de financiële achtergrond. Er is momenteel bijvoorbeeld nog geen sprake van een gemeenschappelijke euro-obligatiemarkt. Dit in combinatie met een deel eurolanden welke op zijn zachtst een nogal twijfelachtig beleid voeren. De grote schuldenratio van het gros van de eurolanden zorgt eveneens voor een zeker wantrouwen op de markten ten opzichte van de euro. Ook het ontbreken van een echte politieke unie zal de achillespees blijken te zijn van Europa. Een achillespees die met een mogelijke Grexit of Brexit meer en meer in de schijnwerpers komt te staan.
Bij een eventuele recessie biedt een sterke munt de Verenigde Staten een enorm voordeel ten opzichte van bijvoorbeeld een land als Rusland. Rusland zag de Russische roebel gestaag vallen de afgelopen jaren ten opzichte van de euro en de dollar waardoor het probleem nog verergerde om aan de nodige deviezen te geraken. Waar een zwakke munt inderdaad een exportvoordeel biedt is dit echter niet het magische recept om de economie aan te zwengelen. In het Russische geval is het exportproduct, olie, dan nog onderhevig aan de huidige oliecrisis waardoor zelfs dit voordeel verdwijnt.
Wat wel een feit is, is dat het rentebeleid dat door de centrale banken momenteel gevoerd wordt (negatieve rente) niet echt hoopgevend is om het huidige kapitalisme in stand te houden. Het positieve eraan is dat de huidige enorme schuld op die manier beheersbaar blijft. Het nadeel ervan is dat om dit te kunnen doen er wel één van de pijlers wordt neergehaald waarop het kapitalisme is gebouwd. Namelijk het principe van schuld waarop de gehele wereldeconomie gebaseerd is.
Door dit beleid verder te zetten ondergraaft men dus ironisch gezien het eigen financieel geloof….
Bronnen:
http://finance.google.com
http://www.bloomberg.com
Het bericht Economen halen één van steunpilaren kapitalisme onderuit verscheen eerst op Beurs.com.

Wie stemden er op dit nieuwsbericht?

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om te reageren of registreer hier.