Beurs   |   Beleggen   |   Geld Lenen   |   Hypotheken   |   iGuru.NL   |   iGuru.BE   |   Informatie   |   Lastminutes  |   Lening vergelijken   |   Nieuws   |   Rente

Achtergronden »

Bespreek  | Bury Add To 
Geplaatst door: anna 931 dagen geleden
China dreigt volop terug te vallen in de oude gewoonte waarbij de groei van het land volledig gefinancierd wordt op krediet en niet structureel is. Op deze manier zijn de reeds gedaalde groeicijfers nog meer alarmerend aangezien deze kredietzeepbel vroeg of laat zal barsten.
Officieel zal China binnenkort lid worden van de World Trade Organization (WTO) en erkend worden als een echte markteconomie. De vraag die gesteld kan worden is echter als dit wel degelijk een markteconomie is aangezien de markt er nog steeds sterk gestuurd wordt en de groeicijfers kunstmatig gecreëerd worden door het verlenen van quasi onbeperkte kredieten.
Een dergelijk scenario werd in het verleden wel meer gezien maar nooit op een dergelijke schaal. Door de grootte van deze kredietzeepbel is dit een zaak op mondiaal vlak geworden waarvan de afrekening één van de komende jaren zal volgen. Dit samenvallend met nog enkele andere openstaande problemen zal de zaak er niet bepaald rooskleuriger op maken.
In China zijn het vooral de verslechtering van de investeringen in de private sector die waarschuwingssignalen afgeven. Het aandeel van deze investeringen in de totale groei daalt snel waardoor de cijfers een nog meer vertekend beeld geven. Op deze manier is het gehele groeicijfer aan de overheid te danken die nog steeds massaal investeert in het land.
In een land met ongekende inkomsten zou dit geen probleem zijn, echter hier wringt het schoentje. De Chinese overheid financiert deze grotendeels via kredieten via de zogenaamde staatsbedrijven. Daardoor blijft de staatsschuld een pak lager dan andere Westerse landen.
Volgens officiële cijfers bedraagt de staatsschuld in China ongeveer 44%. De schulden aan Chinese bedrijven vanuit de overheid bedraagt echter 150%, een pak meer dan in Europa of de Verenigde Staten welke ongeveer 100% bedraagt. De totale Chinese schuld aan de staat, particulieren en aan bedrijven is zelfs nog hoger en bedraagt ongeveer 280% van het BBP. Duitsland, de belangrijkste economie in Europa, kent hier een cijfer van 220%.
Een andere alarmerend signaal komt vanuit de gedane investeringen. Waar de eerste investeringen zorgden voor een snelle groei en noodzakelijke infrastructuur is dit nu veel minder het geval. Deze investeringen brengen amper rendement op waardoor ook de toekomst hier minder kan op rekenen.
Een degelijke snelle schuldenstijging dateert van 2008/2009, waarbij de gekende gevolgen nog steeds gedragen worden. Dit is een typisch zeepbel-verhaal, waar de kans op een springen tot op heden altijd 100% gebleken is. Volgens het IMF is ongeveer 15% van deze leningen als risicovol te beschouwen, een kleine 1,3 biljoen USD in absolute cijfers.
Lichtpuntje?
Het enige lichtpunt in de gehele zaak is de afkomst van deze kredieten. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Griekenland is China niet afhankelijk van het buitenland voor deze schulden. Het land kent geen buitenlandse schuld waardoor het niet rechtstreeks het financiële systeem kan besmetten.
Via onrechtstreekse wegen is er echter wel een duidelijk gevaar. Japan, een belangrijke handelspartner van China zal bij problemen rechtstreeks in de brokken delen wat op zijn beurt wel gevolgen kan hebben voor de wereldeconomie. Ook een verminderde handel zou op zijn beurt zorgen voor groeivertragingen bij de Chinese handelspartners.
Bronnen:
http://welt.de
 
 

Wie stemden er op dit nieuwsbericht?

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om te reageren of registreer hier.