Beurs   |   Beleggen   |   Geld Lenen   |   Hypotheken   |   iGuru.NL   |   iGuru.BE   |   Informatie   |   Lastminutes  |   Lening vergelijken   |   Nieuws   |   Rente

Achtergronden »

Bespreek  | Bury Add To 
Geplaatst door: anna 1847 dagen geleden
Samen met het begin van de financiële crisis eindigde de super-hausse op de grondstoffenmarkten welke gevolgd werd door 7 magere jaren. Maar het lijkt er echter op dat het einde van deze 7 magere jaren in zicht aan het komen is met diepterecords voor olie, koper, aluminium, etc…
In de bijbel, Genesis 1, is er sprake van 7 magere en 7 vette jaren. Dit patroon is reeds sinds het ontstaan van de beurs zichtbaar en speelt ook mee op de grondstofmarkten.  Ondanks dit steeds terugkerend patroon weigeren heel veel beleggers dit te geloven en zien ze de keerpunten in deze macro-economische cycli niet. Deze herkennen is niet eenvoudig, vereist veel geduld en kan soms enige tijd duren vooraleer deze zichtbaar worden maar indien beleggers erin slagen op het juiste moment in te stappen zijn de winsten de moeite waard.
Het uitbreken van de financiële crisis in 2007/2008 duidde op een kantelmoment waarbij de wereldeconomie in elkaar zakte als een pudding, hierbij logischerwijze de prijzen van de grondstoffen mee naar beneden trekkende.  Deze zou volgens de cycli ongeveer in 2015/2016 ten einde moeten komen welke onder andere in de Verenigde Staten daadwerkelijk aan het gebeuren is.

Grondstoffenprijzen ten opzichte van gemiddelde gedurende laatste 20 jaar
De daling van olie, koper en andere grondstoffen was aanvankelijk beheersbaar, welke echter het afgelopen jaar te diepe pieken liet zien. Onder andere mijnbouwreus Anglo American kondigde zeer recent nog aan dat het bijna 85000 van de 135000 personeelsleden wil ontslaan en/of onderbrengen in nieuwe bedrijven. Ook andere grondstofgiganten hebben donkerrode cijfers laten optekenen het afgelopen jaar.
Super-bearish, super-bullish?
De veelgeprezen CRB-Reuters commodities-index boekte zijn vijfde opeenvolgende jaar van verliezen. Met een daling van 30% in 2015 was de neergang bijna zo zwaar als deze in 2008 bij het uitbreken van de financiële crisis.

Door de sterk gedaalde inkomsten zijn de investeringen in deze sectoren bijgevolg nagenoeg stilgevallen. Zelfs voor noodzakelijke vervangingsinvesteringen werd er geen geld meer uitgetrokken. Hierdoor zal er in de toekomst bij het aantrekken van de economie direct een tekort ontstaan waardoor een prijsstijging onvermijdelijk is. Voor vele grondstoffen lijkt de bodem dan ook bereikt te zijn.
De prijsdalingen sinds 2010 zijn dramatisch voor vele producenten met een gemiddelde daling van 30-60% sinds 2010, welke toen reeds gedaald waren na het begin van de financiële crisis. Waar de logische reactie zou zijn om de aanbodzijde in te krimpen werd dit echter genegeerd en werd dit aanbod nog opgedreven om de gedaalde inkomsten te compenseren. De prijs hiervoor wordt vandaag de dag helaas cash betaald.
Onduidelijkheden
De verwachting van vele analisten is dan ook dat de bodem voor grondstoffenprijzen nu wel ongeveer bereikt is. Enkel voor olie kan deze nog enige tijd aanhouden door specifieke redenen maar de overige grondstoffen zouden bijna klaar zijn voor een heropleving.
Er zijn echter wel nog enkele onzekere factoren. Eén hierbij  is de economische situatie in China welke de afgelopen jaren de grootste consument was van mineralen en energiebronnen ter wereld. China vertegenwoordigt bijna 40% van de vraag naar industriële metalen waardoor het een doorslaggevende rol speelt op de internationale markten.
Indien China erin slaagt om de economie te hervormen en te saneren is er nog steeds geen zekerheid wat de gevolgen zijn. Dit hangt voornamelijk af van de manier waarin het groeimodel van China zal transformeren. Blijft China het pad van de exportgerichte industrie volgen of zal het zich meer richten op het aanbieden van diensten de komende decennia? Indien dit laatste niet lukt zal het ongetwijfeld de grootste consument van grondstoffen blijven.
Blijven de economische hervormingen in zijn geheel uit dan is het gevaar op een recessie niet denkbeeldig en is het einde nog lang niet in zicht. In dat scenario zouden er echter diverse producenten overkop gaan wat ook de prijs zou doen stijgen door het verkleinen van het aanbod. De kans op een echte recessie is echter miniem waardoor dit scenario vermoedelijk geen ingang zal vinden.
Rentestijging VS
Een tweede risicofactor is de rentestijging in de Verenigde Staten. Door het strakker maken van het monetaire beleid in de VS is het nog onduidelijk wat de gevolgen zullen zijn voor de zware schuldenlast die de wereld momenteel meesleept. Optimisten spreken van een “normalisering”, pessimisten vrezen dat zelfs ontwikkelde landen de schuldenlast niet meer kunnen torsen. In Europa is de schuld nog veel hoger voor diverse landen waardoor een rentestijging in Europa een groter gevaar zou zijn dan in de VS.
Grotere prijsstijging koper verwacht
Indien deze bovenstaande factoren niet al te veel invloed zullen hebben schatten analisten voor de prijs van industriële metalen een gemiddelde stijging van ongeveer 9% tegen het einde van 2016. Voor koper zou deze prijsstijging zelfs bijna 18% kunnen bedragen door de grote vraag voor de elektrische en elektronische industrie.
Landbouwgrondstoffen
Voor landbouwgrondstoffen tellen bovenstaande scenario’s niet volledig mee. Door de opkomst van nieuwe economieën welke het voedselpatroon van het Westen overnemen is de vraag naar agrarische producten blijven stijgen. Onder andere de prijs voor cacao is één van de zeldzame welke een steeds stijgende grafiek laat zien.
Ook de prijs voor rood vlees zal de komende 5 jaar bijna 50% stijgen door de groeiden Aziatische vraag voor rundsvlees.
Anticyclisch
Om hoge winsten te vinden moet er als belegger soms gedurfd worden om risico’s te nemen. Nu investeren in grondstoffen is één van deze te nemen risico’s. Het enige risico wat hierbij verkeerd kan aflopen is dat het herstel niet volgend jaar maar pas in 2017 zou komen in het slechtste geval. Want de zekerheid dat deze grondstoffen ooit terug zullen stijgen is er, enkel de exacte datum is nog niet bekend.
 
Bronnen:
http://welt.de
http://www.bloomberg.com
 

Wie stemden er op dit nieuwsbericht?

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om te reageren of registreer hier.