Beurs   |   Beleggen   |   Geld Lenen   |   Hypotheken   |   iGuru.NL   |   iGuru.BE   |   Informatie   |   Lastminutes  |   Lening vergelijken   |   Nieuws   |   Rente

Achtergronden »

Bespreek  | Bury Add To 
Geplaatst door: anna 1403 dagen geleden
Mensen die investeren in stenen in plaats van papier zijn op lange termijn heel erg slim, maar hebben de afgelopen maanden wellicht slecht geslapen.
Goud, zilver, koper, lood,… de basismetalen deden het op korte termijn slecht, met een grote verkoopwoede tot gevolg. Ten onrechte, weet een doorwinterde goldbug.
Hoe dan ook, ik wil het vandaag over nikkel hebben. De nikkelprijs kende een van de spectaculairste waardeverminderingen in de voorbije 100 jaar. De devaluatie van de yuan deed daar deze maand nog een schepje bovenop.
De technische bodem van de nikkelprijs lijkt nu bereikt. Zo werd Vale, ’s werelds grootste nikkelproducent, vrijdag veroordeeld door een Braziliaanse rechtbank. Zo moeten de operaties in de Onça Puma-mijn onmiddellijk worden stopgezet. Die mijn is goed voor zo’n 10% van Vale’s totale productie.
Bovendien wordt het mijnbedrijf veroordeeld voor (een schamele) 287.000 USD schadevergoeding aan de inheemse stammen van het gebied. Op zich peanuts, maar een belangrijke mijlpaal in Braziliaanse rechtspraak betreffende de rechten van inheemse volkeren ten opzichte van de mijnconcessies.
Concreet betekent de beslissing dat inheemse stammen of NGO’s een eis kunnen inleiden tegen een mijnbedrijf, ook al handelt die laatste volledig binnen het mandaat van de concessie. Dat is een zware klap voor de rechtszekerheid die een concessie met zich meebrengt, en die zal zich ongetwijfeld laten voelen in de prijs. En niet alleen de nikkelprijs.
De sluiting van de mijn in Onça Puma is een zware klap voor Vale, dat door de lage nikkelprijs krap bij kas zit en met heel wat leverage zit na de overname van het Russische Norilsk.
Vale zet nu 40% van haar nikkeloperaties in de etalage, in de hoop 30 tot 40 miljard dollar in kas te krijgen. Met de sluiting van Onça Puma is de productiewaarde van haar grootste mijn alvast herleid tot 0.
Dat de productie van nikkel nu dus een knauw krijgt is mogelijk goed nieuws voor de prijs. Net voor de overname door Vale aanvaardde Shangai FX nog nikkel van Norilsk als onderpand, wat mogelijk een indicator kan zijn voor Chinese schaarste: in juni steeg de import nog met 67% t.o.v. mei.

Komt daar nog eens bovenop dat Mincor, Australië’s grootste nikkelproducent, lijkt te gaan bezwijken onder haar enorme output aan historisch lage prijzen.
De Australische productie is duur, terwijl de Vietnamese mijn AMR aan een fractie van de Australische kostprijs kan produceren.
Nu laat Mincor weten dat het in de nabije toekomst zal investeren in expoloratie en minder in productie. Op output alleen kan het immers de productie-oorlog tegen de Aziaten niet winnen.
Bovendien zal Mincor een aantal belangrijke mijnen in eigen land sluiten in 2016. Ook dat zal zich laten voelen in de prijs.
De record-vraag in China stemt de mijnen alvast hoopvol op lange termijn. Maar voorlopig blijft het nog even zweten en afwachten.
Een belangrijke caveat: als er technologische doorbraken zouden komen in de batterij- en katalysatorentechnologie, kan de bodem weer uit de nikkelprijs geslagen worden.
Goud en zilver blijven dus de primaire metalen voor wie zich wil indekken tegen de fiat meltdown.
Bron: Mining.com

Wie stemden er op dit nieuwsbericht?

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om te reageren of registreer hier.