Beurs   |   Beleggen   |   Geld Lenen   |   Hypotheken   |   iGuru.NL   |   iGuru.BE   |   Informatie   |   Lastminutes  |   Lening vergelijken   |   Nieuws   |   Rente

Achtergronden »

Bespreek  | Bury Add To 
Geplaatst door: anna 1349 dagen geleden
Nu het Westen aan haar zwanenzang begonnen is, kijken meer en meer ondernemers, investeerders en high potentials eens over de Europese grenzen. Waar liggen de mogelijkheden?
Binnen het Oude Continent scoort Polen het best. Het land is een stabiele democratie waar links nauwelijks politiek aan bod komt, en dat nog waakzaam toeziet op haar eigen monetair beleid. Die mix heeft het land de voorbije 2 decennia geen windeieren gelegd: het land is de sterkst groeiende economie van Europa.
Ook Bulgarije doet het erg goed. Een land dat, gezien haar tragische geschiedenis, haar neus ophaalt voor linkse experimenten en de weldaden van de multicultuur. Bulgarije kent de laagste belastingen in Europa. Een onderneming oprichten kan er snel gebeuren en is spotgoedkoop.
Om een Bulgaarse vennootschap op te richten heb je maar 1 euro startkapitaal nodig. Je betaalt bovendien slechts 10% vennootschapsbelasting, 10% inkomsten- en personenbelasting en 5% dividendenbelasting, die je makkelijk kan ontwijken middels een Engelse of Cypriotische holding.
Bulgaarse vennootschappen die worden opgericht in regio’s met hoge werkloosheid kunnen bovendien 5 jaar vrijgesteld worden van vennootschapsbelasting. Arbeidskrachten zijn over het algemeen goed geschoold en goedkoop. De sociale lasten zijn er laag, en lonen onder de 1000 euro per maand (het leeuwendeel dus) zijn vrijgesteld.
Maar zijn er buiten Europa nog opportuniteiten, op de usual suspects Amerika, Canada en Singapore na? Wat dacht u bijvoorbeeld van… Botswana?
Botswana? In Afrika? Tussen de negerkens?!
Ja, Botswana is één van de weinige stabiele rechtsstaten in Afrika. Volgens de Index of Economic Freedom van Heritage behaalt Botswana een mooie 36e plaats. Daarmee is het de tweede meest vrije economie in Afrika, na Mauritius.
Kapers op de kust zijn de relatief hoge import- en exportbelastingen en langdurige juridische procedures. Maar blanke ondernemers worden voornamelijk met rust gelaten door de autoriteiten. Men ziet ze namelijk graag komen. Zoals in de rest van Afrika spreekt het geld. Op die manier kan men problemen zoals inertie van lokale overheden en het justitieapparaat, die ook in België en Nederland bestaan, makkelijk afkopen.
Ondanks het feit dat Botswana een vermogensbelasting heeft op onroerende goederen blijft de belastingvoet maar 30% van het BBP. Bovendien bedraagt de overheidsschuld maar 16% van het BBP.
Belangrijk: de economie van Botswana is de snelst groeiende economie van Afrika, zonder dat de staatsschuld explodeert of de overheid socialistischer wordt, nu de belastbare basis zienderogen vergroot. Integendeel. Regulering wordt gestaag afgebouwd, al blijft de overheid belangrijke restricties handhaven in bijvoorbeeld de verkoop van grond aan buitenlanders. Dat is natuurlijk niet onoverkomelijk.
Bovendien zal Botswana binnenkort wellicht haar eerste uraniummijn openen. Het Australische A-Cap Resources heeft een mijnlicentieaanvraag ingediend voor het prestigieuze Letlhakane-project.
De mijn ligt erg goed gelegen aan wegen en spoorwegen die in perfecte staat zijn, vaak een pijnpunt in de ontwikkeling van de Afrikaanse economie. Ook de energievoorzieningen hoeven niet onder te doen voor Europese maatstaven.
Botswana zou ruim een miljard ton aan onontgonnen en hoogwaardig uranium in de bodem zitten hebben. Dat opent natuurlijk perspectieven voor de komende decennia.
Zeker nu de World Nuclear Assocation rekening houdt met een groei van ruim 45% in de markt van de nucleaire energie.
Bovendien zal de vraag naar munitie in de toekomst alleen maar toenemen, gezien de geopolitieke spanningen die Europa zich tegenwoordig op de hals haalt. Gezien haar hoge densiteit blijft uranium een belangrijke grondstof als tegengewicht voor kogels, de bepantsering van tanks en antitankwapens.
Na Namibië, Niger en Zuid-Afrika is Botswana het vierde Afrikaanse land waar ontginbaar uranium gevonden is. Wat betreft haar Economic Freedom Index scoort Botswana alvast het beste van de vier.

Wie stemden er op dit nieuwsbericht?

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om te reageren of registreer hier.