Beurs   |   Beleggen   |   Geld Lenen   |   Hypotheken   |   iGuru.NL   |   iGuru.BE   |   Informatie   |   Lastminutes  |   Lening vergelijken   |   Nieuws   |   Rente

Achtergronden »

Bespreek  | Bury Add To 
Geplaatst door: anna 1237 dagen geleden
De voorbije jaren maakte de (nochtans) centrumlinkse regering in Peru werk van ambitieuze liberaliseringen en vrijhandelsakkoorden met Oost en West.
Daar hebben vooral het toerisme en de mijnsector wel bij gevaren. In tijden van tegenspoed voor de mijnsector wereldwijd, doet Peru het verrassend goed.
Zo zullen in 2016 maar liefst 47 nieuwe mijnprojecten worden opgestart ter waarde van 56 miljard dollar, door zowel Chinese, Amerikaanse als Canadese mijnbedrijven.
Dat is veel voor een relatief klein land met een relatief beperkte arbeidsreserve als Peru.
Van de 47 projecten in de pijplijn zijn er 24 exploratie-projecten en 6 uitbreidingen van bestaande mijn-infrastructuur.
Voor 14 projecten werd het milieueffectenrapport reeds goedgekeurd. Volgens het ministerie van Energie en Mijnbouw zullen op korte termijn nog 3 projecten groen licht krijgen.
China neemt het grootste deel van de investeringen op zich en pompt bijna 20 miljard dollar in nieuwe projecten, voornamelijk in de koperontginning.
De Peruvianen staan echter nogal sceptisch tegenover de Chinese investeerders. Zij staan ervoor bekend een loopje te nemen met de veiligheidsvoorschriften en de arbeidsreglementen.
In september 2015 liep een betoging tegen de Chinese mijn MMG Las Bambas uit de hand, met vier doden en een dozijn zwaargewonden tot gevolg.
Dat tragisch incident heeft nu een belangrijk politiek debat aangezwengeld over de schijnbare immuniteit van Chinezen. Er is op z’n minst de indruk gewekt dat de eigenaars en uitbaters uit de wind worden gezet zodat ze niet aansprakelijk kunnen worden gesteld.
Toch groeit de aanwezigheid van de Chinezen in het Andesland gestaag. Ze laten de Amerikanen met amper 10 miljard dollar aan investeringen ver achter zich. De Canadezen investeren in 2016 8 miljard dollar.
Zoals gebruikelijk zijn de Europeanen opvallend afwezig in de wereldrace naar grondstoffen. We gooien onze strategische, politieke en economische positie in de wereld te grabbel aan de Amerikanen en Chinezen. Let’s face it: Europa speelt op het wereldtoneel slechts een figurantenrol. Een slechte figurantenrol.
Nochtans heeft Peru ons veel te bieden. Ondanks de implosie van de koperprijs houdt Peru, ‘s werelds derde koperproducent, verrassend goed stand. Het mag haast een mirakel wezen dat een land dat voor 60% van haar export afhankelijk is van koper zo schijnbaar ongeschonden uit de prijzenslag komt.
Gezien ‘s lands sterke diplomatieke banden met Oost en West is het Zuid-Amerikaanse land als één van de weinige landen in de regio gespaard gebleven van politieke avonturen en economische experimenten.
Het is dankzij die gematigdheid dat het land één van de stabielste en sterkst groeiende landen van Latijns-Amerika is. Al leeft een derde van de bevolking nog steeds onder de armoedegrens. Dit is vooral te wijten aan de inheemse bevolking, die zich op zichzelf terugplooit, en weinig of geen interesse heeft in persoonlijke ontwikkeling en welvaartsopbouw.
Wanneer de Peruvianen van voornamelijk Spaanse origine dan snel(ler) rijk worden, toont de data een grote discrepantie tussen arm en rijk.
Peru heeft wel te kampen met een zwak institutioneel kader, vooral in de landelijke gebieden. Daar het economische leven zich voornamelijk in de stedelijke gebieden afspeelt, is dit voor mogelijke emigranten/expats minder belangrijk.
De lucratieve drugshandel en een sterke traditie van copyright infringements kunnen nieuwkomers en investeerders dan weer wél parten spelen.
Dat schept dan natuurlijk het voordeel dat ambtenaren omkoopbaar zijn, want op zich heel wat informele zekerheid schept in het aangaan van transacties.
De belastingdruk ligt er op Westers niveau: de vennootschapsbelasting bedraagt 30%. Er is bijna geen personenbelasting, maar BTW en belastingen op financiële transacties kunnen redelijk hoog oplopen. Import- en exportbelastingen variëren tussen de 0.5 en 1.5%.
Een bedrijf oprichten kost tijd en geld, gemiddeld 5 maanden. Er wordt gewerkt aan een eenvoudige procedure. Zoals gebruikelijk in Latijns-Amerika spreekt de taal van het geld ook in deze context.
Van zodra het papierwerk in orde is, worden buitenlandse investeerders met rust gelaten. Zeker nu er spanningen zijn tussen de Peruvianen en de Chinezen, ziet men misschien Europeanen graag komen.
Bron: Andina, Heritage

Wie stemden er op dit nieuwsbericht?

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om te reageren of registreer hier.