Beurs   |   Beleggen   |   Geld Lenen   |   Hypotheken   |   iGuru.NL   |   iGuru.BE   |   Informatie   |   Lastminutes  |   Lening vergelijken   |   Nieuws   |   Rente

Achtergronden »

Bespreek  | Bury Add To 
Geplaatst door: anna 2242 dagen geleden
De Europese Crisis (sic) is nog lang niet voorbij, stelt MBC Times. En, iedereen die lucht nodig heeft om te leven, zal dat alleen maar kunnen beamen. Hoe kunnen we anders de talrijke maatregelen en beloftevolle speeches van ECB-voorzitter Mario Draghi verklaren?
Geraken we uit het financiële moeras als we de centrale bank toelaten om onbeperkt geld te drukken, obligaties aan te kopen en bankiersmagie los te laten op de eurozone? Nee, natuurlijk niet.
Want, het probleem ligt veel dieper. De laatste crises die we hebben gezien vanaf 2008 zijn enkel symptomen van een systemische fout.
MBC Times:”120 miljoen mensen, of 24% van de [Europese] bevolking, leven op of net onder de armoedegrens. (…) Er is een grote stijging in zelfmoorden in Spanje omdat de mensen daar hun schulden niet kunnen afbetalen. Naar verwachting zal de economie in Duitsland zelfs krimpen volgend jaar. In het kort, de EU kent veel problemen (…).”
Dat de eurolanden een gezamenlijke schuld dragen van bijna 12 biljoen (!) EUR of dat achttien miljoen mensen in diezelfde regio geen werk hebben, is geenszins de fout van de ECB – al zijn ze daar in Frankfurt opmerkelijk traag om dat ernstig probleem opgelost te krijgen. Dan hebben we het nog maar over zeventien van de 28 EU-leden.
Nee, het probleem ligt bij de Europese Unie zelf. Van bij het begin is het ontstaan ervan gestoeld op een verkeerde premisse. Wie goed heeft opgelet tijdens de geschiedenislessen zal weten dat de EU ooit is begonnen als de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal (EGKS).
Het idee erachter was dat als Frankrijk en Duitsland de grondstoffenmarkten zouden delen dat de twee landen onmogelijk nog oorlog zouden kunnen voeren.
Wel, dat gedeelte klopt. Sinds 1957 heeft geen enkele overheid de wapens op een ander land gericht, niet in West-Europa tenminste. De vergissing die de EU-landen sindsdien hebben gemaakt, is dat ze er niet aan hebben gedacht dat politieke vrede niet gelijkgesteld kan worden aan economische vrede.
Denk er maar eens aan: de werking van de EU is gestoeld op economische en financiële mechanismen. Daarin vind je haast per definitie een concurrentiestructuur in terug. Landen als Duitsland, Frankrijk, Italië, Groot-Brittannië kunnen genieten van schaalvoordelen waar kleinere leden als België en Nederland geen of beperkte toegang tot hebben.
Het is de bijna letterlijk moordende concurrentiestrijd die de EU beheerst, die de protectionistische maatregelen heeft opgeroepen. Daardoor zijn er substructuren nodig om de boel draaiende te houden. Soms komen economische tegenstellingen subtiel aan de oppervlakte en soms zijn ze overduidelijk – zoals de immigratiekwestie van laatst tussen Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.
Het is ook die ideologie die ervoor heeft gezorgd dat we nog decennia nodig gaan hebben om alle rommel op te ruimen. Wat we dus echt nodig hebben, zijn zelfgecreëerde tools zodat we de crisis ten gronde kunnen aanpakken. Om zover te komen, om de eerste stap te kunnen maken, moet er eerst en vooral eensgezindheid zijn.
Sommigen zullen het niet willen toegeven maar veel economieën weerspiegelen zich aan de Verenigde Staten (VS). Daar zou het immers beter zijn en daar zouden kansen kunnen worden omgezet in reële daden.
Wel, wat alle Amerikanen gemeen hebben, ondanks hun onderlinge tegenstrijdige standpunten en culturele verschillen, is dat ze stuk voor stuk een gezamenlijk doel hebben.
Zolang het in Europa daaraan ontbreekt, aan een European Dream, zal de crisis kunnen blijven etteren om dan uiteindelijk de EU uiteen te scheuren.
bron: MBC Times

Wie stemden er op dit nieuwsbericht?

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om te reageren of registreer hier.