Beurs   |   Beleggen   |   Geld Lenen   |   Hypotheken   |   iGuru.NL   |   iGuru.BE   |   Informatie   |   Lastminutes  |   Lening vergelijken   |   Nieuws   |   Rente

Achtergronden »

Bespreek  | Bury Add To 
Geplaatst door: anna 1174 dagen geleden
De Turkse president Recep Tayyp Erdogan lig reeds geruime tijd op ramkoers met het Westen en Europa in het bijzonder. Militair kan het Westen niet veel uitrichten al ziet het er naar uit dat het Westen op een ander vlak wel de meerdere is, en net datgeen wordt nu als beschuldiging uitgesproken.
Erdogan beschuldigt zijn politieke tegenstanders er nu van dat deze de Turkse economie saboteren door speculatie enerzijds en het manipuleren van de wisselkoersen anderzijds. Zelfs met behulp van het aanpassen van de rentevoeten kan niet tegengegaan worden dat de Turkse lira dieper en dieper wegzinkt.
De lira liet de afgelopen week nieuwe dieptepunten optekenen dit ondanks een (hopeloze) poging waarbij Erdogan het Turkse volk opriep om buitenlandse tegoeden om te zetten in lira. Het ziet er echter naar uit dat het Turkse volk zelf ook minder en minder vertrouwen heeft in de gehele situatie en liever dollars en euro’s achter de hand houden.
Sinds de coup in juli probeert Erdogan zijn macht stelselmatig uit te bouwen, dit ten koste van tienduizenden Turken die ondertussen werden opgesloten of hun werk kwijt raakten. Indien Erdogan slaagt in zijn plan dan zal het parlement amper nog zeggenschap krijgen in de praktijk.
Waar Erdogan militair wel degelijk gezag kan uitoefenen, mede door de precaire situatie in buurland Syrië, is dit voor het economische luik een geheel ander verhaal. De markten laten zich namelijk niet intimideren en kunnen naar hartenlust speculeren op een verdere val van de lira waardoor Turkije in de problemen raakt.
Het land staat of valt met zijn positie op de wereldwijde markten waarbij er tal van trieste voorbeelden aan vooraf gegaan zijn. Het saboteren van de Turkse economie is waarschijnlijk niet gebeurd of toch nog niet op een grote schaal maar het speculeren tegen de lira is een logisch gevolg van het huidige beleid. Investeerders zijn bang om nog zaken te doen in het land waarbij de toekomst niet gegarandeerd kan worden. Daarbovenop trekken bestaande zakenlui weg uit het land door de snel verslechterende situatie.
In het Zuid-Oosten van Turkije heerst ondertussen een oorlogsklimaat waarbij Turkije ondertussen actief deelneemt in de strijd om Syrië. Voor de vele tienduizenden vluchtelingen is Turkije de enige vluchtweg waarbij het land kreunt onder de deze extra migranten. Deze situatie zal ongetwijfeld nog diverse jaren aanhouden waardoor de Turkse economie nog meer schade zal oplopen de komende jaren. In het slechtste geval escaleert de zaak nog verder waardoor de lira nog verder onder druk zal komen te staan.
Dit alles samenvatten als een Westers complot is dan ook een stap te ver. Toegeven dat dit grotendeels het gevolg is van het eigen beleid is onmogelijk voor “sultan” Erdogan waardoor een propere oplossing niet echt een optie is tot op heden. Het zal alvast bang afwachten worden wat de toekomst brengt in deze al explosieve regio.
Bronnen:
http://www.bloomberg.com
 

Wie stemden er op dit nieuwsbericht?

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om te reageren of registreer hier.