Om nog meer akkoorden veilig te stellen, is een eensgezinde Europese Unie (EU) nodig die de tegenstrijdige belangen van de lidstaten kan overstijgen, beweert Bruegel. Laat dat nu net het moeilijkste deel van het to-do-lijstje zijn.
Met de lage gas- en olieprijzen beschikt Rusland sowieso niet over een sterke onderhandelingspositie. Dan hebben we het niet over de desastreuze roebel gehad. En, dat maakt net dat Europa voorlopig geen nood heeft aan een sterke stem. Waarom zou ze ook? Een verzwakte concurrent ga je toch niet te lijf met een bazooka als een vliegenmepper voldoende is?
Dat is dan ook de reden dat de Duitse bondskanselier Angela Merkel alleen lijkt te staan in haar houding tegen Rusland en in haar rol als bemiddelaar tussen Rusland en Oekraïne.
Het is die houding die waarnemers doet geloven dat Europa een kans heeft gemist. Als de Europese lidstaten een consensueel standpunt zouden innemen, zouden ze in staat zijn om, voor henzelf én Oekraïne, een langdurige en duurzame akkoorden te sluiten met een voorname energieleverancier, Rusland.
Nu…. Nu hebben Europese leiders besloten om de situatie verder te laten etteren en onderhuidse spanningen te laten toenemen. Dat is dan ook niet een juiste beslissing te noemen, me dunkt.
bron: Bruegel







Reacties
Er zijn nog geen reacties.