Beurs   |   Beleggen   |   Geld Lenen   |   Hypotheken   |   iGuru.NL   |   iGuru.BE   |   Informatie   |   Lastminutes  |   Lening vergelijken   |   Nieuws   |   Rente

Achtergronden »

2 Commentaren  | Bury Add To 
Geplaatst door: anna 316 dagen geleden
De Belgische begroting is een pijnpunt, ondertussen lijken we het al gewoon te zijn maar elk jaar opnieuw kost het ontzettend veel moeite om op zoek te gaan naar een evenwicht. De doelstellingen die ons worden opgelegd van Europa uit zijn voor 2018 nog zwaarder dan eerst werd verwacht, een besparing van maar liefst 7 miljard euro oftewel een stijging van 1,6 naar 2 procent in vergelijking met de begroting voor dit jaar.
De Belgische overheid zal dus extra inspanningen moeten gaan leveren willen ze het begrotingstekort aanpakken in 2018 want het resultaat ligt niet in de lijn der verwachtingen, zo blijkt uit een publicatie van de Europese Commissie.
Hoewel het begrotingstekort in dalende lijn lag voor 2016 en 2017, is de prognose voor volgend jaar een stuk minder positief. Komende van 2,2 procent vorig jaar, 1,6 procent dit jaar, moet de Belgische overheid zich schrap zetten voor een tekort van 2 procent van het bruto binnenlands product in 2018.
De reden achter de stijging ligt bij de invloed van het economisch klimaat in ons land, ondanks de vele belastingverhogingen komt er toch minder geld in het laatje van de Belgische regering. Het is daarom noodzakelijk dat de overheid scherpere budgetten opstelt voor kosten, investeringen en uitkeringen.
De doelstelling halen is vrijwel onmogelijk, daarom heeft de Belgische overheid zich voorgenomen om het tekort dit jaar terug te dringen naar 1 procent van het bruto binnenlands product en volgend jaar slechts 0,4 procent door middel van een goedgekeurd stabiliteitsprogramma.
Om dit te bereiken, moet de overheid volgens de Europese Commissie besparingen doorvoeren van 7,2 miljard euro, dat is 2 miljard euro meer dan de Belgische begrotingswaakhond had geraamd eerder dit jaar.
In België wordt er gestreefd om het tekort met procentpunten te doen dalen, het zal hoe dan ook een moeilijke opgave zijn vermits de Europese doelstelling van 0,6 procent per jaar niet altijd wordt gehaald door bijvoorbeeld onvoorziene kosten en omstandigheden. Vorig jaar slaagde men er niet in, toen werd het tekort met amper 0,1 procent teruggedrongen.
De Europese Commissie houdt de schuldafbouw van elk land ook stevig in de gaten, bij een te trage afbouw wordt de kans om als ‘gevaar’ bestempeld te worden groter. België zit de afgelopen jaren al in een gevarenzone en zal er dit jaar en volgend jaar waarschijnlijk ook niet aan kunnen ontsnappen.
Bronnen: De Tijd, De Morgen
Foto: Euractiv – Flickr

Wie stemden er op dit nieuwsbericht?

Reacties


Geschreven door Duanekew
316 dagen geleden
??????????? ????????????

??????????? ????????????

??????????? ????????????

??????????? ????????????

??????????? ????????????

??????? ??????????? ? ???????????? ?? «????????» ??????? ??? ????????? ?????? ? ???????? ???? ????.Geschreven door Duanekew
316 dagen geleden
??????????? ????????????

??????????? ????????????

??????????? ????????????

??????????? ????????????

??????????? ????????????

??????? ??????????? ? ???????????? ?? «????????» ??????? ??? ????????? ?????? ? ???????? ???? ????.Log in om te reageren of registreer hier.