Beurs   |   Beleggen   |   Geld Lenen   |   Hypotheken   |   iGuru.NL   |   iGuru.BE   |   Informatie   |   Lastminutes  |   Lening vergelijken   |   Nieuws   |   Rente

Achtergronden »

Bespreek  | Bury Add To 
Geplaatst door: anna 2251 dagen geleden
De beste keuze voor een stierenmarkt op het moment afgaande op parameters als risico, waarde en groeipotentieel? Het verrassende antwoord zijn op korte en middellange termijn namelijk Europese bankaandelen.
Waar de Europese bankaandelen nog 28% stegen sinds januari worden ze nog steeds beschouwd als ondergewaardeerd volgens hun 2-jaarlijks gemiddelde. Vergeleken met andere sectoren kunnen deze dan ook als goedkoop beschouwd worden in de Europese regio.
Door de goedkope euro blijft de Europese export groeien, waardoor investeerders volop geneigd zijn te investeren in de bedrijven die hier het meest van profiteren. Hiervan uitgaande komen we onder andere bij de banksector terecht voor het verstrekken van leningen aan bedrijven die terug volop durven investeren.
Waar deze kredietmarkt nog volop aan het terugkomen is van een vergane glorie is er eveneens een stijgende vraag naar kredieten uit de privésector zichtbaar. Volgens de ECB is deze pas sinds maart terug beginnen groeien na aan 3-jaar durende daling. Dit alles maakt de sector terug interessant op korte en middellange termijn voor investeringen.
De Euro Stoxx Banks Index noteert momenteel nog steeds 16% langer dan het marktgemiddelde. Hierop inspelend is de kans op een positief rendement dan ook behoorlijk groot. Eventueel verhoogd met hefbomen ligt er dus nog een mooie kans voor het rapen voor beleggers. De enige sector die nog meer ondergewaardeerd is, is de energiesector.
Naast het mogelijks hoge rendement zijn er de komende weken echter enkele zeer hoge risico’s die rechtstreeks impact kunnen hebben op de Europese economie. Een rechtstreekse Grexit of andere gelijkaardige scenario’s zijn niet ondenkbaar de komende weken (met 5 juni als mogelijke D-Day voor Griekenland), waardoor de fragile Europese economie snel opnieuw in een recessie terecht kan komen.
Doordat de mogelijkheden op eventuele steunmaatregelen door de ECB niet meer mogelijk zijn is, zou een recessie dan ook een rechtstreeks vervolg geven. Bankaandelen zouden op dat moment opnieuw het zwarte schaap zijn waardoor dit risico niet onderschat mag worden.
Indien er daadwerkelijk sprake zou zijn van een nieuwe Europese (munt)crisis zijn er omgekeerd echter gouden zaken te doen door massaal short te gaan conjunctuurgevoelige aandelen. Vervolgens vallen er opnieuw enkele grote winsten te rapen doordat sommige banken eenvoudigweg “too big to fail” bleken te zijn na Lehman Brothers. Indien u op zeker wilt spelen is het beter om de komende weken af te wachten aangezien deze beslissend zullen zijn omtrent het verdere voortbestaan van de euro en op welke manier de Zuidelijke periferie zal behandeld worden. Gaande van een het vullen van een bodemloze put (momenteel het geval met Griekenland) tot het daadwerkelijk stopzetten van financiële hulp aan landen die de Duitse begrotingsdiscipline niet willen volgen (Zuidelijke periferie).
Bronnen:
http://www.wikipedia.org
http://www.bloomberg.com
http://www.beurs.com

Wie stemden er op dit nieuwsbericht?

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om te reageren of registreer hier.